Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ започна дело за отнемане на 2.4 млн. лв от Трайчо Трайков

КПКОНПИ започна дело за отнемане на 2.4 млн. лв от Трайчо Трайков

България

|
Пет, 16 Ноем 2018г. 17:36ч.
КПКОНПИ започна дело за отнемане на 2.4 млн. лв от Трайчо Трайков

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) внесе в съда иск за отнемане на имущество за 2.4 милиона лева от бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Комисията обяви, че Трайков не е успял да докаже законния произхода на средствата си.

До момента комисията е наложила запори на 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на бившия министър и кандидат за президент на Реформаторския блок.

Процедурата на КПКОНПИ срещу Трайков започнаха в началото на миналата година., след като той стана обвиняем по делото продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г.

Обвинения по казуса бяха повдигнати и срещу бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателя на "Капитал" и "Дневник" и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството и двама негови служители. КПКОНПИ запорира имущество за над 150 милиона лева на Иво Прокопиев, които са дошли от продажбата на акциите му в "Каолин" преди шест години.

Самият Трайчо Трайков коментира след запора на имуществото му, че КПКОНПИ най-вероятно не се интересува от обясненията му за доходите. Той обясни, че за една от годините всичките му служебни командировки в чужбина са приети са екскурзии и комисията иска обяснение за доходите му. Той обяснява, че и досега не може да разбере в какво точно е обвинен от прокуратурата по делото "ЕВН".

Делото "ЕВН" бе прекратявано на няколко пъти от съдилищата заради неясен обвинителен акт и сега прокуратура прави трети опит за стартирането му в съда.

Сделка по продажбата на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество през 2011 г. бе сключена на цена от близо 90 млн. лв. Прокуратурата смята, че при сделката държавата е била ощетена с над 27 милиона лв, въпреки че тя е реализирана през борсата.

Разследващите твърдят, че сделката е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайчо Трайков. Продажбата на акциите на борсата е направено с посредничеството на "Алфа финанс" на Иво Прокопиев. Бизнесменът бил "улеснил" Симеон Дянков да извърши длъжностно престъпление чрез изказването си, направено по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в тогавашното му качество на представляващ Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), твърди прокуратурата.

mediapool.bg