Кламер БГ - Новини: Болниците с обещание за 200 млн. лв. повече следващата година

Болниците с обещание за 200 млн. лв. повече следващата година

България

|
Пон, 07 Окт 2019г. 14:50ч.
Болниците с обещание за 200 млн. лв. повече следващата година

На фона на нестихващи протести и искания за ръст на доходите на медицинските специалисти болниците получиха обещание за 200 млн. лева повече в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина. Новината дойде след среща на вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев с ръководството на КНСБ. Профсъюзът изкара в понеделник стотици здравни специалисти на протест, с който поиска заплатите им да достигнат поне договореното в колективния трудов договор от края на миналата година.

Здравният министър Кирил Ананиев увери, че ръстът от 200 млн. лева за болниците ще отиде за повишаване цените на клиничните пътеки. А три четвърти от допълнителния ресурс трябва да отиде за увеличение доходите на медицинските специалисти. С това министърът очаква да бъде постигнато най-после заложеното в колективния трудов договор заплащане от 900 лева заплата на медицинските сестри в общинските болници, 950 лева в универститетските и 1100 и 1200 лева основна стартова заплата за лекар. През тази година болничната помощ също получи увеличение от около 200 млн. лева спрямо предходния бюджет.

С поетия днес ангажимент неизпълненото през тази година обещание на правителството основните заплати на сестрите да достигнат навсякъде 950 лева, заради което напрежението и протестите по места не стихват, се прехвърля за следващата. Ананиев и КНСБ увериха, че ще бъдат заложени гаранции в бъдещия рамков договор, че ресурсът ще отива приоритетно за заплати както и как ще се поделя той между лекари и сестри, за да няма ощетени.

70% от увеличението трябва да е за заплати

“Получихме уверение, че в бюджета на НЗОК за 2020 г. ще бъдат заложени поне 200 млн. лева допълнително за болнична помощ, от които ние настояваме поне 70% да отидат за заплати. Предмет на новия рамков договор ще бъде колко от парите ще са за персонал и колко за издръжка. Ние искаме не по-малко от 50% от всички средства за болнична помощ, които са около 2 млрд. лева., да стигнат до хората. Като гаранция, че ще имаме необходимите средства да стигнем договореното по колективен трудов договор. Това трябва да стане с новия рамков договор, за което трябва да бъдат убедени от БЛС. По тази тема специално са водени разговори с тях и аз вярвам, че този пъти ще бъдем на едно мнение.“, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров след срещата.

Той обаче остава “умерен

песимист“ за заплатите на сестрите в училищното и детското здравеопазване, до които няма как да достигнат средствата от НЗОК и които работят за 650-750 лева.

Парите от пътеките ще се разпределят по нови правила

Здравният министър Кирил Ананиев потвърди, че парите за болнична помощ догодина ще са с над 200 млн. лева повече, а три четвърти от ръст в цените на пътеките трябва да е за заплати. Освен това той ще търси отговорност дали болничните директори спазват договорените в НРД съотношения какъв процент от парите отива за заплати и съответно как се разпределя между лекари и сестри. Ананиев разясни, че не по-малко от 50% от разходите за финансиране на лечебната дейност ще са за персонал, а от тези 50% ще има и съотношение какъв дял да е за лекарите, сестрите и останалия персонал.

“Аз като принципал на областните и държавните болници имам право на определени указания , които ще спусна до тези болници. Ще търся висока отговорност от директорите, ако те нарушават тези съотношения. Освен това ще подсиля и хората от МЗ, които са в бордовете на болниците“, заяви той.

През лятото Ананиев предложи заплатите на санитар, сестра и лекар да са в съотношение 1 : 1.7 : 2.2 , но не е ясно дали именно то ще залегне в предстоящия рамков договор.

Днешният протест на КНСБ не беше подкрепен от протестиращите от март медицински сестри, които искат по-голямо увеличение на заплатите им, които да достигнат две минимални или или 1120 лева. Протестът не беше подкрепен и от Лекарския съюз, който в последния момент обяви, че е договорил с МЗ удовлетворителни условия в бюджета за 2020 и правилата, по които ще действа системата.

mediapool.bg