Кламер БГ - Новини: Ирина Бокова признала "космическата държава Асгардия"

Ирина Бокова признала "космическата държава Асгардия"

България

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 17:12ч.
Ирина Бокова признала "космическата държава Асгардия"

ЮНЕСКО е прекратила споразумението с виртуалната "космическа държава Асгардия" на руския предприемач и бивш генерален директор на "Алмаз-Антей" Игор Ашурбейли, съобщи руската редакция на ББС.

Асгардия е спонсорирала учредяването на медал на ЮНЕСКО "За принос в науката за космоса“ с 260 хиляди евро, като фактически в замяна е получила първото си сериозно признание на международно ниво.

Договорът е сключен през юни 2017 година от тогавашния генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и Игор Ашурбейли. Той обаче е прекратен едностранно от новата директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле. Това е станало след вътрешна ревизия на наследството, оставено от българката в международната организация.

Материалът на руската редакция на ББС е преведен от "Биволь".

Асгардия, солари и лунари

"Космическата държава Асгардия“ е виртуална структура с химн и флаг, съществуваща само на хартия и в паметта на спътника Asgardia-1, изстрелян с парите на предприемача Ашурбейли, бивш генерален директор на оръжейния концерн "Алмаз-Антей“.

Гражданството в Асгардия се получава през интернет и към момента със статус на "граждани“ са 270 000 души.

Виртуалната държава е пуснала и своя виртуална валута – солари и лунари.

В скандинавската митология Асгард се нарича небесният град, населен с богове. Засега Игор Ашурбейли си е присвоил само статуса на доживотен монарх на виртуалната държава, като усилено се старае да получи международно признание от ООН. Договорът с ЮНЕСКО е стъпка в тази посока, казва самият той пред ББC.

Медал за кубински космонавт

Асгардия е финансирала медал "За принос в науката за космоса“, който според договора подписан от Ирина Бокова и Ашурбейли през юни 2017 трябва да се връчва регулярно от ЮНЕСКО в продължение на пет години.

Инициативата за медала е дошла от Асгардия – казва Ашурбейли. Финансирането на медала е станало обаче с банални традиционни пари, а не със "солари“ и "лунари“. Сумата, която Асгардия е трябвало да плати е 260 000 евро, от които е внесен първия транш от 130 000 евро.

Първото връчване на медала се е състояло миналата година в седалището на ЮНЕСКО в Париж и негови носители са първата космонавтка Валентина Терешкова и първият кубински космонавт Арналдо Мендес.

Церемонията за 2018 г. няма да се състои, защото договорът е прекратен едностранно от новата директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле. Кралят на Асгардия обаче възнамерява да си получи обратно парите, платени в аванс. ББС оценява загубите за асгардианския бюджет на 78 000 евро.

Асгардианското лоби – Бокова и руската посланичка в ЮНЕСКО Митрофанова

Според информацията на ББС, дейно участие за признанието на Асгардия от ЮНЕСКО е взела бившата заместничка на Ирина Бокова, руският посланик към ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова. Самият Ашурбейли потвърждава, че е има добри връзки с Митрофанова. Двамата членуват и в други организации със съмнителна легитимност.

Самата Ирина Бокова е завършила съветската школа за дипломати МГИМО и е близка с Митрофанова. По време на кампанията й за поста главен секретар на ООН тя беше описвана в западната преса като "кандидата на Путин“.

Договорът на Бокова с космическата държава Асгардия е шокирал голям брой служители на ЮНЕСКО, организацията, която освен за културното наследство, отговаря и за образованието и науката, пише ББС.

След ревизия на договорите подписани от Бокова, лъсва и този с Асгардия, а новата шефка на организацията решава да го прекрати.

"Кралят“ Ашурбейли обаче вижда друга причина за разтрогването на отношенията с ЮНЕСКО. Според него става дума за геополитически игри, тъй като номинацията "За принос в науката за космоса“ за 2018 г. е била за американец, а ЮНЕСКО не желаела да награди гражданин на САЩ, които напуснаха организацията и вече не допринасят за нейния бюджет.

mediapool.bg