Кламер БГ - Новини: Изрична забрана за връщане на вече купени лекарства в аптеката

Изрична забрана за връщане на вече купени лекарства в аптеката

България

|
Ср, 12 Фев 2020г. 19:06ч.
Изрична забрана за връщане на вече купени лекарства в аптеката

Изрична забрана за връщане на вече купени лекарства в аптеката предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. И в момента фармацевтите отказват да приемат обратно лекарства от съображения за безопасност, но реално нямат законово основание да отказват. Промяната е по предложение на магистър фармацевти, които постоянно се сблъскват със случаи на пациенти, които искат да върнат лекарства и отказът на аптекарите според тях нарушава правата им на потребители.

Поводите за връщане на лекарства са най-различни – при смърт на пациента, за когото са били купени, откриване в листовката на хипотетично противопоказание, което въпреки че е взето предвид от лекаря при изписването, плаши пациента.

Друга ситуация, в която пациентите опитват да върнат лекарствата, е когато ги открият на по-ниска цена в друга аптека.

Отказът на аптекарите да приемат обратно такива лекарства и да върнат парите води до конфронтация с пациентите. Често възниквали и скандали и заплахи от различно естество, което нарушава работния процес в аптеката.

Според фармацевтите регламентирането на изрична забрана да се връщат лекарства ще помогне на пациентите да разберат, че аптеката не е обикновен магазин, за да върнат купената стока.

Сега фармацевтите стъпвали върху законов текст, забраняващ оказионната продажба на лекарствени продукти, но разрешение или забрана за връщането на вече купени лекарства в този текст реално липсва.

Здравното министерство е приело предложението на фармацевтите да се забрани връщането на лекарства и поправката предстои да бъде одобрена при гледането на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

mediapool.bg