Кламер БГ - Новини: Извънредно заседание на Съвета по сигурността в МС заради руския петрол

Извънредно заседание на Съвета по сигурността в МС заради руския петрол

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 19:29ч.
Извънредно заседание на Съвета по сигурността в МС заради руския петрол

Извънредно заседание на Съвета по сигурността в МС заради руския петрол

Премиерът акад. Николай Денков свиква извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в парламента проектозакона за отмяна на дерогацията за внос на руски нефт в тридневен срок. Това съобщи правителствената информационна служба.

Промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, бяха внесени от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Те настояват за незабавно спиране на вноса на руски нефт за бургаската рафинерия. Поводът е заобикаляне на наложените от ЕС санкции.

Премиерът акад. Денков отказва да изпълни това искане. Той твърди че правителството е знаело за схемата, по която "Лукойл Нефтохим Бургас" изнася нерегламентирано петролни продукти и призова за затягане на контрола.

Извънредното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет ще се проведе в 8 часа на 16 ноември - четвъртък, е посочено в правителственото съобщение.

За участие в заседанието са поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателите на комисиите в парламента по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната - Кирил Петков, и по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид.

Фокус на заседанието ще бъде оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на ЕС дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.

Доклади по темата ще представят компетентните органи - Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване", както и служба "Военно разузнаване".

mediapool.bg