Кламер БГ - Новини: Радев: Атаките срещу мен и семейството придобиват уродливи измерения

Радев: Атаките срещу мен и семейството придобиват уродливи измерения

България

|
Ср, 29 Ян 2020г. 12:04ч.
Радев: Атаките срещу мен и семейството придобиват уродливи измерения

"Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата", заяви президентът Румен Радев в първи коментар на разпространените от прокуратурата записи на телефонни разговори от СРС-та с негово участие.

"За съжаление, вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – "държавна измяна" и "нарушение на конституцията" като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха", заяви държавният глава в сряда преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово.

По думите му тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост: "От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България".

Малко по-рано главният прокурор Иван Гешев обяви официално, че спира всякакви контакти с президентството, "за да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията".

"С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България".

В понеделник прокуратурата първо разпространи искането си за задължителното тълкуване на конституцията, което трябва да покаже границите на имунитета на президента срещу наказателно преследване.

Ден след това държавното обвинение хвърли "бомба" с разпространени записи от телефонен разговор на президента Румен Радев с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков.

От записа се чува как двамата обсъждат как да се отговори на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г. - две години преди двамата да сключат брак и преди Радев да бъде избран за президент.

Прокуратурата оповести и постановлението си за спиране на наказателно производство за престъпен сговор с участието на държавния глава. Предполагаемата цел била да се осуети проверка на КПКОНПИ около назначаването на бъдещата му съпруга Десислава Радева като пиар на ВВС.

На 31 юли КПКОНПИ излезе с решение, че Радев не е в конфликт на интереси, защото той и Десислава Радева не са имали връзка помежду си, докато тя е била пиар на ВВС. Освен това давностният срок за подобна проверка е бил изтекъл.

От записите на прокуратурата не се разбира какво точно престъпление е извършил държавния глава. Той не иска от ВВС осуетяване на проверката, нито да се укриват документи. Укоримото поведение на Радев е, че иска предварително да се запознае с отговора на ВВС до КПКОНПИ и казва, че негов съветник може да обясни ситуацията.

Във вторник президентът Румен Радев бе казал, че предстои среща с главния прокурор по инициативата за промени в конституцията. Държавният глава вече направи анонс, че смята да предложи прекратяване на недосегаемостта на ръководителя на държавното обвинение.

С атаката срещу президента Иван Гешев намери повод да бойкира напълно инициативата, но създаде много добър повод отново да се говори за недосегаемостта си. Самото разпространяване на информацията, добита със СРС, води до съмнение за извършено престъпление. Не е ясно кой би проверил този аспект от случая, след като всички прокурори са директно подчинени на главния прокурор

mediapool.bg