Кламер БГ - Новини: И Йотова смята, че министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка

И Йотова смята, че министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка

България

|
Съб, 18 Ноем 2023г. 20:39ч.
И Йотова смята, че министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка

Илияна Йотова, снимка: БГНЕС

И вицепрезидентът Илияна Йотова се обяви за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

След сблъсъците между футболни фенове и полиция по време на протестите срещу Българския футболен съюз от "Продължаваме промяната-Демократична България" поискаха Стоянов да напусне министерския пост. От ГЕРБ и ДПС обаче го защитиха и поискаха друга оставка - на спортния министър Димитър Илиев. Засега с поста си се е разделил само зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

В петък премиерът Николай Денков пък да даде да се разбере, че не е склонен да се раздели със Стоянов, ако ГЕРБ не са съгласни, но в същото време не спести критиките си към него.

"Първо видях неспособността на Столична община да се справи. Второ през цялото време се питах къде е вътрешният министър. В такива ситуации той говори пред медии, дава нареждания, успокоява хората", каза Йотова в събота.

"Да не си на мястото на този вътрешен министър, защото нито една политическа сила в момента не иска да го припознае. Второ – бих му поискала оставката за начина, по който той обясни своето неприсъствие на протестите. Обяснението с киното е обяснение за наивници. Не смятам, че е редно по този начин да се заблуждават българските граждани. Второ – каза, че не отговаря за оперативното ръководство. А за какво отговоря? Той и главният секретар не са ли в един екип", добави тя.

Според нея вотът на недоверие срещу правителството вече се състоял.

"За мен вотът на недоверие вече се е състоял. Да искаш оставката на министъра на вътрешните работи в ситуация, в която е поискан вот на недоверие по темата "сигурност", и тази оставка да не е искана от опозицията, а от партията мандатоносител – това означава, че те самите признават, че има проблеми с управлението на сигурността в страната, т.е. опозицията е права", каза Йотова.

mediapool.bg