Кламер БГ - Новини: Захариева призова турския посланик "да внимава в изказа си"

Захариева призова турския посланик "да внимава в изказа си"

България

|
Четв, 11 Май 2017г. 12:09ч.
Захариева призова турския посланик "да внимава в изказа си"

"Турският посланик трябва да внимава в изказа си, защото той е представител на турската държава в България и тогава, когато той е малко по-остър или тогава, когато говори по-непремерени неща, за съжаление това не помага в отношенията между двете държави."

Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в четвъртък пред Нова телевизия в отговор на въпрос дали между ГЕРБ и "Обединени патриоти" има разминаване по отношение на политиката към южната ни съседка.

Тя обаче не уточни дали визира конкретни изказвания на Сюлейман Гьокче или говори по принцип.

През април съпредседателят на "патриотите" Валери Симеонов призова турският дипломат да бъде отзован от страната, тъй като агитира за партията на Лютви Местан ДОСТ.

Външно министерство не се съобрази с призивите му, но протестира пред Анкара и върна за консултации посланика ни в Турция Надежда Нейнски.

Захариева обаче не навлезе в подробен коментар по темата, ограничавайки се дипломатичното обобщение, че "българският национален интерес определя да имаме добри отношения с всички съседи". След което уточни, че призивът й за сдържаност в изказванията е към всички дипломати в България.

По повод критиките към нея, че няма опит да води външната ни политика, Захариева увери, че се чувства подготвена за поста, припомняйки, че е водила срещи с чуждите президенти, премиери и делегации.

"Чувствам се удобно в този стол", добави тя.

Вицепремиерът не пропусна да отбележи, че номинираната от правителството за еврокомисар Мария Габриел е изключително подготвен кадър. Захариева изрази надежда тя да получи ресора "дигитализация", каквито са очакванията.

"Дай Боже да получим този ресор. Това е един от най-важните ресори в Европейската комисия", заключи външният министър.

Следващият вторник Захариева ще се срещне с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на която ще бъде официално определен ресорът на българския еврокомисар.

След това Габриел трябва да бъде изслушана в Европейския парламент, който трябва да я одобри за поста.

"Убедена съм, че Мария Габриел ще се представи блестящо", каза Захариева.

mediapool.bg