Кламер БГ - Новини: Заразените с Covid-19 ученици ще бъдат върнати у нас с военния "Спартан"

Заразените с Covid-19 ученици ще бъдат върнати у нас с военния "Спартан"

България

|
Ср, 11 Авг 2021г. 14:03ч.
Заразените с Covid-19 ученици ще бъдат върнати у нас с военния "Спартан"

Заразените с Covid-19 ученици ще бъдат върнати у нас с военния

Военният самолет "Спартан" ще транспортира обратно в България учениците и техните преподаватели от езиковия лагер в Кнапенберг, Австрия. Преди ден стана ясно, че 13 ученици и техни преподаватели са заразени с коронавирус. Военнослужещите от състава на ВВС ще извършат авиомедицинска евакуация на заразенитете ученици и техните преподаватели.

Предвижда се самолетът да излети в 17 ч. по маршрут София - летище Клагенфурт и обратно. При транспортирането ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

Военнослужещи от 16-а авиационна транспортна група във Враждебна днес участваха в авиомедицинска евакуация.

В 7.20 ч. сутринта екипаж от авиобазата със самолет "Спартан" излетя с 3-месечно бебе на борда и медицински екип от УСБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Военнослужещите транспортират малкия пациент до Париж, Франция.

На 9 август военнослужещи от 16-та транспортна авиационна група със самолет "Спартан" изпълниха друга медицинска задача. Те транспортираха от Варна до София пациент с аневризма в мозъка и обслужващия го медицински екип.

Военни самолети и хелекоптери често се използват у нас за медицински цели, тъй като страната ни не разполага с медицински хеликоптери. Изграждането на система за спешна въздушна медицинска помощ (HEMS) е залегнало в последната версия на Плана за възстановяване и устойчивост.

mediapool.bg