Кламер БГ - Новини: Започват преговори между Лекарския съюз и НЗОК за по-добро заплащане на някои медицински дейности

Започват преговори между Лекарския съюз и НЗОК за по-добро заплащане на някои медицински дейности

България

|
Вт, 01 Юни 2021г. 14:57ч.
Започват преговори между Лекарския съюз и НЗОК за по-добро заплащане на някои медицински дейности

Започват преговори между Лекарския съюз и НЗОК за по-добро заплащане на някои медицински дейности

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) започват преговори за анекс към Националния рамков договор 2020-2022. Това стана ясно по време на среща във вторник между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Те постигнаха съгласие за намиране на решения на основните проблеми на здравното осигуряване.

В анекса към НРД ще залегнат няколко приоритета: ефективно прилагане на принципа "парите следват пациента" при безусловно зачитане на правото му да избира лечебно заведение; намаляване на диспропорциите в заплащането на труда на медиците чрез промяна на цените на медицинските дейности; увеличаване на броя, вида и заплащането на амбулаторните дейности.

НЗОК и БЛС ще преговарят за промяна в методиката на финансиране за работа при неблагоприятни условия; въвеждане на електронен документ на историята на заболяването, електронни протоколи за отпускане на лекарства, премахване на хартиената рецептурна книжка и други, свързани с дигитализацията на здравната система; промяна в реда и условията за предоставянето на неотложна медицинска помощ с цел премахване на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари.

Миналата седмица председателят на БЛС д-р Маджаров каза, че е крайно време държавата да реши проблема с ангажимента за 24-часово разположение на общопрактикуващите лекари и да се намери друго решение. Сега личните лекари са длъжни да осигуряват 24-часова грижа за пациентите си за неспешните случаи. Има опция да сключат договор с медицински център, който да поема пациентите им в извънработно време. В противен случай следва да отговорят на телефона при повиквания 24 часа в денонощието.

Министерство на здравеопазването се ангажира да извърши необходимите промени в нормативните актове, свързани с промените в НРД.

mediapool.bg