Кламер БГ - Новини: Започва строежът на нов затвор в Самораново

Започва строежът на нов затвор в Самораново

България

|
Пет, 16 Дек 2022г. 07:49ч.
Започва строежът на нов затвор в Самораново

Проектът за

Следващата седмица ще бъде направена първа копка на нов затвор в дупнишкото село Самораново. Изграждането ще бъде платено със средства от Норвежкия финансов фонд.

Новият затвор ще струва над 35 млн. лв. Одобреният проект включва комплекс от сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда. На мястото ще има и обучителен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, зала и библиотека.

Идеята е новият комплекс да е от типа т.нар. "пилотен затвор", т.е. в сградите няма решетки и движението вътре да е свободно. В новото здание ще има 200 стаи за общо 400 души.

Строителството ще започне след един неуспешен търг, обявен от главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство. Поръчката стартира през пролетта. Тя бе прекратена няколко месеца по-късно с оправданието, че един от участниците не е декриптирал предложенията си и комисията не успяла да ги разгледа. Втора поръчка бе обявена през август. Междувременно обаче строителството поскъпна и вместо първоначално заложените 28 млн. лв. се стигна до сегашните над 35 млн. лв.

Новият затвор ще се строи от обединение от три фирми под името ДЗЗД "Призън". тяхната оферта е за 34 649 935,57 лв. без ДДС.

За изграждането на т.нар. "пилотен затвор" се говори от години, но досега – без особен успех. Строителството на нови затвори у нас през последните над 30 години е тема табу, въпреки че има нужда от такива. Софийският затвор е на над 120 години. Този в Плевен е "най-младият" - той започва да функционира в началото на 80-те години на миналия век.

В Самораново и в момента има затворническо общежитие. Там се лежи на общ режим за по-леки престъпления.

mediapool.bg