Кламер БГ - Новини: Дело срещу замесени в убийството в Цалапица бе върнато на прокуратурата

Дело срещу замесени в убийството в Цалапица бе върнато на прокуратурата

България

|
Ср, 25 Окт 2023г. 14:27ч.
Дело срещу замесени в убийството в Цалапица бе върнато на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, заподозрени за участие в убийството на 24-годишния Димитър Малинов от Цалапица, бе върнато на прокуратурата. Според районния съд в Пловдив в обвинителния акт има неясноти, както и процесуални нарушения. Затова производството бе прекратено. Двамата заподозрени засега остават в ареста.

Малинов бе открит мъртъв на 26 юли. Трупът му бе заровен на сметище край селото. Динкови бяха арестувани няколко дни по-късно. Разследващите обаче нямат доказателства, че те са участвали в самото убийство или в планирането му. Затова не са обвинени като съучастници или помагачи, а само за укривателство.

Основният заподозрян за престъплението – Рангел Бизюрев – все още е в неизвестност. Той бяга от България малко след убийството. Издадена е европейска заповед за ареста му, но до момента не е изпълнена.

Близки на убития Малинов обаче се съмняват, че близнаците Динкови имат много по-сериозно участие в убийството от опита за прикриване. Според показанията на единия брат той и Бизюрев са последните, видели Малинов жив. Динков обаче твърди, че не е удрял пострадалия.

В съдебната зала в сряда стана ясно, че има сериозно разминаване между показанията на братята. Борислав твърди, че двамата са пазели някой да не мине, докато Бизюрев заравя тялото, а Валентин отрича каквато и да е съпричастност.

Близките на Малинов настояват и за нов следствен експеримент, който да покаже какво точно се е случило в нощта на убийството. Причината – на записи от видеонаблюдението в селото се вижда, че може би има още един свидетел. Близките обаче твърдят, че не е ясно дали той изобщо е бил разпитан.

Разследването на убийството бе опорочено от самото начало заради забавяне от страна на МВР. Няколко дни местната полиция не е потърсила Бизюрев, а когато все пак го е направила, той вече е бил в чужбина.

Заради напрежението, предизвикано от протестите в селото, двама полицаи бяха уволнени – бившият началник на пловдивската полиция Васил Костадинов и на РПУ-то в Стамболийски – Ангел Керпиев.

mediapool.bg