Кламер БГ - Новини: Заподозрян за неуспешния преврат в Черна гора руски разузнавач често пътувал до България

Заподозрян за неуспешния преврат в Черна гора руски разузнавач често пътувал до България

България

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 18:41ч.
Заподозрян за неуспешния преврат в Черна гора руски разузнавач често пътувал до България

Двама служители от руското военно разузнаване (ГРУ) се издирват чрез Интерпол по подозрение, че са организатори на неуспешния опит за преврат в Черна гора през 2016 година. Самоличността на единия от тях вече бе потвърдена - Едуард Шишмаков, Разследване на изследователската група "Белингкат" и руския уебсайт "Инсайдър" се разкрили и втория. В случая е установена и българска връзка.

Досега вторият заподозрен е бил известен под името Владимир Попов, но според разследването истинската му самоличност е Владимир Николаевич Мойсеев. Той е служител на ГРУ с чин полковник или подполковник и е роден през 1980 година.

В периода 2013-2016 година Мойсеев е пътувал многократно до Грузия, България и Гърция. Не е ясно какво е правил в тези държави.

Пътуванията му до България през 2015 г. съвпадат с момента, в който поне двама сърби от паравоенни отряди, сражавали се в Донбас и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са установили своя база у нас.

Единият от тях - Бранислав Живкович - е бил изгонен през 2017 г. от Румъния по обвинения в шпионаж "за чуждестранно военно разузнаване".

Разследването е установило, че Мойсеев е роден в малкото село Пивкино в Курганска област. Завършва военно училище, след което е прехвърлен в Москва.

През март 2015 г. Мойсеев се мести в апартамент в руската столица в района, където живеел и един от двамата заподозрени руски агенти за нападението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания - Александър Мишкин.

Както и при Мишкин, апартаментът бил регистриран на името на жена му и децата му. Неговото име не се споменавало никъде.

Под псевдонима "Попов" той е работил като "фотокореспондент" и "журналист" за списание "Morskoye Strakhovanie" (Морско застраховане). Той е използвал това прикритие, за да пътува в Европа в периода 2012-2016 година. Под това име са били публикувани и статии.

След провала на предполагаемия заговор сръбските власти арестуваха Шишмаков и Попов, но ги освободиха веднага след спешната визита в Белград на Николай Патрушев, секретар на Съвета по сигурността на Русия. Смята се, че двамата са се върнали в Москва заедно с него.

Малко вероятно е Русия да предаде на черногорските власти Шишмаков и неговия партньор в заговора. Но доказателствата, че Москва стои официално зад опита за преврат, поставя Кремъл в неудобно положение, въпреки твърденията, че Русия няма нищо общо със случая.

mediapool.bg