Кламер БГ - Новини: Прокуратурата привика зам.-министър заради служебния паспорт на Васил Божков

Прокуратурата привика зам.-министър заради служебния паспорт на Васил Божков

България

|
Пон, 09 Март 2020г. 17:14ч.
Прокуратурата привика зам.-министър заради служебния паспорт на Васил Божков

Специализираната прокуратура разпита в понеделник зам.-външния министър Георг Георгиев заради служебните паспорти на издирваните бизнесмени Васил Божков и Георги Попов, а Външно министерство обяви, че ще провери всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

"До няколко дни ще са ясни резултатите от проверката", каза Георгиев, след като бе разпитан.

Той обясни, че Божков е със служебен паспорт от 2011 година в качеството му на представител на национална спортна организация.

Документите и на Божков, и на Георги Попов, са анулирани по инициатива на външното министерство, каза Георгиев.

"В момента, в който се е случило това издаване, тези хора не са били обект на законово преследване, на обвинение или на каквото и да е. Всеки работещ в условията на институция, която е разписана по наредба, има право на такъв паспорт, това не е дипломатически паспорт, подчертавам, никакви допълнителни улеснения не получавате благодарение на такъв паспорт“, каза той.

Георг Георгиев е председател на младежката организация на ГЕРБ. В МВнР отговаря основно за борбата срещу антисемитизма.

Агенция БГНЕС съобщи, че за паспортите са били разпитани външният министър Екатерина Захариев и спортният Красен Кралев.

"Категорично заявяваме, че министър Красен Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема. Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов", опровергаха по-късно от спортното министерство.

Външно проверява всички паспорти

На този фон Външно министерство съобщи, че инспекторатът на ведомството ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване.

При необходимост ще направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба.

Служебните паспорти на Божков и Попов

В петък изданието "Биволъ" съобщи, че Божков и Попов са имали служебни паспорти, а от МВнР след известно закъснение потвърдиха.

Според изданието "двата паспорта са издадени с подписа на зам.-министър Георг Георгиев".

По-късно от Министерството на младежта и спорта (ММС) съобщиха, че двамата са получили паспорти като членове на Управителния съвет на Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС).

"ММС няма информация кога и по чия инициатива са издадени първите или други паспорти на Божков и Попов“, се посочва в позицията на спортното министерство.

Паспортите са анулирани в деня, в който България е изпратила в ОАЕ искането за екстрадици на двамата. В момента се чака отговор.

Според Наредбата за условията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти право на такива документи имат кметове, съдии, висши военни и други държавни служители.

За лицата извън тези категории има две възможности – Член 5 точка 12 – членове на ръководствата на националните браншови организации, сдружения и федерации и Член 5 точка 14 – лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи.

Служебните паспорти се издават от Министерството на външните работи.

Обвиненията

Засега срещу Божков са повдигнати общо 11 обвинения, сред които за ръководене на престъпна група. Арестувани бяха и жена му Елена Динева, както и синът му Антон Божков. С обвинение, но под гаранция от 1.5 млн. лв. е съдружникът му Александър Тумпаров.

Фактът, че вече бившият хазартен бос Васил Божков и номиналният собственик на футболния клуб "Левски" Георги Попов са притежавали служебни паспорти, е още едно доказателство за близките им отношения с властта, която обаче внезапно се обърна срещу тях.

mediapool.bg