Кламер БГ - Новини: Зам.-министър: Има сигнали, че Ангел Ангелов се е опитвал да заплашва шефа на програма "Наука и образование"

Зам.-министър: Има сигнали, че Ангел Ангелов се е опитвал да заплашва шефа на програма "Наука и образование"

България

|
Четв, 31 Ян 2019г. 11:08ч.
Зам.-министър: Има сигнали, че Ангел Ангелов се е опитвал да заплашва шефа на програма "Наука и образование"

Срещу Ангел Ангелов, посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записи, изнесени от депутатката от БСП Елена Йончева, има сигнали, че е правил опити да заплашва директора на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева пред бТВ.

Ангелов работи в Министерството на образованието от септември 2016 г. Постъпил е там след конкурс. В момента Ангелов работи в дирекция "Подбор на проекти" по оперативната програма.

"Името на този човек ни стана известно през декември, когато за първи път получихме информация за това, че е

направил опити да заплашва изпълнителния директор на агенцията и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители за определени проекти", каза Сачева.

По думите ѝ има данни, че Ангелов е свързан с лица, които работят по европроекти и искат проектите да отиват в полза на конкретни изпълнители.

"През януари тази година изпълнителният директор ни информира за това, че има два притеснителни случая около него. В началото на януари му е спукана едната гума на автомобила. По-късно са му спукани и четирите гуми. Подал е сигнал в районното управление и в момента се води разследване, за да се види има ли връзка между заплахите и изнудването и тези инциденти", каза Деница Сачева.

Тя каза, че изпълнителният директор на агенцията Кирил Гератлиев не е виновен, тъй като не е подписал нито един от договорите, които е бил принуждаван да подписва.

Кирил Гератлиев беше назначен за шеф на оперативната програма през лятото на 2017 г. в момент, когато плащанията по нея бяха спрени от страна на Европейската комисия, заради констатирани нарушения.

Кирил Гератлиев е тясно свързан с управлението на европейски фондове и програми, но биографията му не е еднозначна. Преди да отиде в Министерството на образованието той беше член на борда на директорите "София тех парк" от лятото на 2016 г. до пролетта на 2017 г. Той е едно от спорните назначения на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски. По негово време стана една от скандалните сделки, от които държавното дружество беше ощетено с 4 млн. лв. С идването на служебния министър на икономиката Теодор Седларски ръководството на техпарка беше сменено.

Преди "София Тех Парк" Кирил Гератлиев е бил директор на свързано с депутата от ДПС Делян Пеевски тържище край Пазарджик в продължение на близо 3 години. През 2015 г. дружество, на което той е собственик, откупува мажоритарния дял в тържището. Цената на сделката тогава не е оповестена, но се появяват съмнения откъде дългогодишен държавен чиновник притежава средствата да закупи тържище, писа изданието "Капитал". Самият Гератлиев отрича да познава или да се е виждал с Пеевски.

Преди да влезе в търговията на едро, Кирил Гератлиев заемаше различни длъжности в Министерството на регионално развитие. Той работеше по предприсъединителна програма ФАР и беше в екипа й, когато беше спряно финансирането по програмата от страна на ЕС. По-късно за кратко пое управлението на оперативна програма "Конкурентоспособност" (2012 - 2013 г.), назначен от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ. Беше освободен от поста от служебното правителство на Марин Райков.

През 2015 г. Сметната палата публикува доклад, в който констатира множество нарушения в управлението на тази европрограма в периода 2007 - 2012 г. Той посочва поименно ръководителите, които са отговорни за недостатъците в този период и името на Кирил Гератлиев е сред тях. Основните проблеми, отбелязани в доклада, са подборът на оценителни комисии и критериите при избора на проекти.

mediapool.bg