Кламер БГ - Новини: Заев: Македонският език става част от голямото европейско семейство

Заев: Македонският език става част от голямото европейско семейство

България

|
Четв, 02 Юли 2020г. 17:24ч.
Заев: Македонският език става част от голямото европейско семейство

Македонският език е посочен като език, на който трябва да се преведе европейското законодателство преди да станем член на ЕС. Смятаме това за нещо нормално, стандартно, тъй като съгласно личната ни карта в ООН и съгласно нашето право на самоопределение нашият език е македонски и водим международната комуникация на македонски език, каза председателят на СДСМ Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, съобщи "24 часа инфо".

Заев каза, че това е още едно потвърждение и признание за македонския език.

"Нека това да бъде и призив към онези, които с месеци лъжеха и казваха, че сме загубили езика си. И да престанат да ни обиждат и да подценяват езика, като го наричат "северджански". Говорим на македонски език, който постепенно става част от голямото европейско семейство, наред с останалите европейски езици. Ето това е патриотизъм, това е грижа за отечеството, за македонската идентичност", каза Заев, цитиран от БТА.

Той призова ВМРО-ДПМНЕ да поздрави СДСМ за успеха в европейската интеграция.

Предсрочният парламентарен вот e планиран за 15 юли, след като бе отложен заради епидемията. В навечерието на предизборната кампания между Скопие и София отново се разпали разправията има ли македонски език или той е диалект на българския.

mediapool.bg