Кламер БГ - Новини: Задължителната имунизация не нарушава права

Задължителната имунизация не нарушава права

България

|
Четв, 07 Ноем 2019г. 12:26ч.
Задължителната имунизация не нарушава права

Решението на сливенския съд, който постанови неваксинирано дете да посещава детска градина противоречи на редица международни актове, коментира адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, в четвъртък пред БНТ. Така постановеното решение не отчита обществения интерес, посочи тя.

“ВАС се беше произнесъл в обратния смисъл, а именно, че няма никакво нарушение на права при поставянето на задължителна имунизация. По този начин са се произнасяли съдилища от други държави. Още през 1905 година например, Американският върхове съд е посочил, че това по никакъв начин не нарушава правото на личен живот на хората. Надявам се да се прояви разум в тази ситуация, защото наистина тук е застрашено общественото здраве и тук няма две мнения по въпроса“, каза Шаркова.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни защо е важно обществото да поддържа висок колективен имунитет.

“Между половин и един процент от децата по различни причини, на базата на различни заболявания или вродени състояния не могат да бъдат имунизирани - заради увреден имунитет или нещо друго. За тях единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях“, посочи Кунчев.

Още по-малък процент от децата не отговарят на антигенното дразнене. Това означава, че въпреки, че са имунизирани не могат да изработят пълноценен имунитет.

Той обясни, че е повече от ясно, че имаме неимунизирани, а внос на болестта непрекъснато има от съседни на нас държави.

При епидемията от морбили, която възникна в края на февруари у нас са регистрирани 1150 случая, каза доц. Кучев. Той уточни, че четири седмици в София е нямало случай на деца с морбили. Миналата седмица обаче е възникнал един случай при дете под имунизационна възраст. То е контактувало с болно гостенче от Македония. Има отделни случаи на морбили в Монтана и Пазарджик.

mediapool.bg