Кламер БГ - Новини: "Лукойл" се заканва да спре заради забранения износ на горива

"Лукойл" се заканва да спре заради забранения износ на горива

България

|
Съб, 18 Ноем 2023г. 10:37ч.
"Лукойл" се заканва да спре заради забранения износ на горива

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД излезе с позиция по повод договорената преди ден между управляващите поетапна отмяна на действащата в момента дерогация за вноса на суров руски петрол и износа на произведени от него продукти.

В петък ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС се разбраха даденото от Европейската комисия изключение от общата за ЕС забрана за вноса и преработката на руски петрол да отпадне в два етапа. Предвижда се на 1 януари 2024 г. да се спрат квотите за износ към Украйна и други страни извън ЕС на нефтопродукти, преработени от руски петрол. На 1 март 2024 г. трябва да спре окончателно и вносът на руски суров петрол за преработка в бургаската рафинерия "Нефтохим".

Сега от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД обявиха, че за тях отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.

"Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар", посочват от компанията.

От "Лукойл Нефтохим Бургас" призовават към "диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение".

mediapool.bg