Кламер БГ - Новини: Жълтите павета в София намаляват с 80 кв. метра

Жълтите павета в София намаляват с 80 кв. метра

България

|
Вт, 09 Окт 2018г. 17:23ч.
Жълтите павета в София намаляват с 80 кв. метра

Част от жълтите павета в центъра на София се заменят с нова гранитна настилка. Става въпрос за около 80 кв. метра от емблематичните за столицата павета, които до скоро бяха поставени в градината "Св. Климент Охридски", която се намира между Народното събрание и Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От няколко месеца това пространство се ремонтира като част от проекта за обновяване на софийския център. Работата е поверена на строителната фирма "ПСТ Груп", които трябва да ремонтират пространството около Народното събрание, храмът "Александър Невски" и Военния клуб, обединени условно в зона 4 на центъра.

Преди няколко месеца започна работата по градините "Св. Климент Охридски" и "Кристал", както и по ул. "Московска". Свършеното там до момента също предизвика съмнения за качеството на работата подобно на ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Снимките в социалните мрежи на неравни плочки и криви фуги на тези места обаче са доста по-малко, но и там работата не е толкова напреднала. До момента видимите резултати са основно по тротоарите около градината "Св. Климент Охридски".

Неравни плочки и фуги по ремонтиращия се в момента тротоар на бул. "Васил левски" от страната на Националната художествена академия. Снимката е от фейсбук страницата "София: моят град".

По проект жълтите павета в тази градина се сменят с гранитна настилка. Такава се слага и на околните тротоари. Смяната е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като паветата са културна ценност и са защитени от закона, обясниха от общината.

Очаква се гранитните плочи да са по-удобни за пешеходците, тъй като жълтите павета се пързалят много при сняг и дъжд. През зимата в градината до Народното събрание често можеха да се видят пешеходци, които вървят по бордюрите, а не по павираните алеи, за да не паднат.

От общината обясниха, че извадените вече жълти павета се почистват и пазят на охранявана площадка в т. нар. зона 4, която се ремонтира от "ПСТ Груп". Те ще бъдат използвани при пренареждането на настилката на ул. "Шести септември", а целта е подмяна на евентуално счупени по време на работата блокчета.

Извадените от градината "Св. Климент Охридски" павета се пазят и ще се използват при ремонт на други участъци в центъра. Сн. Столична община

Част от тази улица също е с жълт паваж, който беше премахнат при ремонта на градината "Кристал". Проектът предвижда жълтите павета по тази улица да бъдат върнати след подмяната на подземната инфраструктура. За това и извадената настилка стои на самата площадка.

Ако след пренареждането на настилката по "Шести септември" останат неизползвани жълти павета, те ще бъдат складирани и употребени при бъдещи ремонти, обясниха от общината. А такива се очаква да има през следващата година, когато ще започне реконструкцията на пл. "Народно събрание", както и на бул. "Цар Освободител". Проектът за ремонт там не предвижда цялостна подмяна на настилката, а само пренареждане на пропаднали участъци. Същото важи и за гранитната паважна настилка около храма "Св. Александър Невски". там се предвижда само подмяна на плочките по тротоарите.

По тротоара край градината "Св. Климент Охридски" все още се работи, но и по него се виждат неравни плочки и фуги. Сн. Mediapool

Автор на проекта за ремонт и на тази част от центъра е архитектурното студио "А.Д.А" на арх. Иво Пантелеев. Той прави и проекта за обновяване на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите ѝ площади. Основната критика към момента по работата му е изборът на плочки за градината около храма "Св. Седмочисленици".

mediapool.bg