Кламер БГ - Новини: Силна буря наводни Хасково

Силна буря наводни Хасково

България

|
Нед, 02 Юни 2019г. 11:57ч.
Силна буря наводни Хасково

Мощна буря удари Хасково в събота вечер. Десетки сгради и улици бяха наводнени.

Близо 62 литра на кв.м за два часа е количеството на дъжда в града, съобщиха от метеорологичната станция в града. Това е два пъти повече от нормата за валежи за месец. За 5 минути е паднала и градушка с големина на грахово зърно.

В синоптичната станция в Хасково са получени данни, че на много места в града, заради бурята, е било прекъснато електрозахранването.

Пороят наводни улиците и блокира града. На места нивото на водата стигаше до половината от височината на автомобилите. Движението по основните булеварди в града беше затруднено, предаде бТВ.

260 сигнала са получени на телефон 112 за наводнени обекти и закъсали автомобили. При шест от случаите хората са искали евакуация, тъй като са попаднали във воден капан в колите си. Всички хора са изведени навреме по информация от пожарната и няма пострадали.

Пет екипа на пожарната са работили цяла нощ по отводняването на града. Към момента няма данни за още наводнени сгради.

Проблеми имаше и на други места в страната.

Река Гюрля в с. Средногорово излезе от коритото си и наводни десетки дворове, предаде БГНЕС.

Хората споделят, че такова чудо не са виждали досега в селото. Очаква се днес да продължи да вали и това притеснява хората, които живеят около реката.

Междувременно, Националният институт по метеорология и хидрология обяви жълт код за поройни дъждове и гръмотевични бури в неделя в 18 области на страната.

Най-сериозно от природната стихия ще бъдат засегнати Централна и Западна България.

Жълтият код е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, София град, Софийска област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Очаква се да се изсипят до 40 литра дъжд на квадратен метър. Има и условия за градушки.

Над Източна България ще преобладава слънчево време през по-голямата част от деня. По-късно след обед и там ще се образуват облаци и ще превали.

Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса, прогнозира НИМХ.

mediapool.bg