Кламер БГ - Новини: Една трета от българите се определят като жертви на насилие

Една трета от българите се определят като жертви на насилие

България

|
Четв, 15 Юни 2023г. 15:42ч.
Една трета от българите се определят като жертви на насилие

Представители на правителството, омбудсмана и жертви на насилие във форум на фондация

Почти всяка десета българка споделя за физическо насилие и заплахи. Една трета от българите или около 34 на сто се определят като жертви на насилие. Това съобщи социалният министър Иванка Шалапатова по време на дискусия за борбата с домашно насилие, организирано от Фондация "Асоциация Анимус“ .

"В същото време Световната здравна организация посочва, че насилието в България е над средните за Европейския съюз нива, като домашното насилие се е увеличило с 50% по време на пандемията“, заяви Шалапатова.

По думите на Шалапатова трябва да има нулева обществена толерантност към насилието. Тя посочи, че няма формално оправдание да не се помогне на жертвата и че домашното насилие не е частен проблем.

Като една от най-съществените мерки в подкрепа на жертвите на насилие тя определи гарантирането на адекватната реакция на институциите в лицето на хората, които имат знания, умения и компетенции да следват законовата рамка за защита. "Полицаите, социалните работници, здравните специалисти и екипите на местата за грижа трябва да са обучени, подкрепени и защитени, за да могат да помогнат“, подчерта тя.

"Ние, хората, които работим в подкрепа на жертвите и за намаляване на случаите на насилие, трябва да направим така, че да има достатъчно места за грижа и помощ“, подчерта Иванка Шалапатова. Тя обърна внимание, че в много областни градове у нас липсват кризисни центрове за жени, жертви на насилие и често случаите се прехвърлят от институция на институция. "Трябва да се създаде достатъчно добра инфраструктура, в която да работят хора, които познават проблема и решението му, които са готови да мобилизират грижи, заедно с другите обществени системи“, заяви тя.

Шалапатова изрази безпокойство от данни на жертви на насилие, че не са срещнали адекватна подкрепа от социалната система и помоли да й бъдат предадени всички данни за потенциални злоуптореби.

Омбудсманът Диана Ковачева посочи, че жертвите на домашно насилие рядко говорят и потърпевшите съвсем не се изчерпват само със жените. Жертви на насилие са също децата, но има и случаи на насилие на син над баща и др. В Страсбург вече са наясно, че има много сериозен системен проблем с домашното насилие в България, каза също тя. Ковачева допълни, че срещу страната ни има две осъдителни решения. Едното е за случай на жена, застреляна от съпруга си на публично място и другото - за малолетно момиче, малтретирано от приятеля си.

Вицепремиерът Мария Габриел, която също участва в събитието, припомни, че в България вече е поставено началото на законодателния процес и промените в Закона за защита от домашно насилие предстои да се обсъждат на второ четене в Народното събрание.

Като стъпки в правилната посока тя определи предвиденото увеличаване на кръга на защитените лица, повече мерки за защитата на пострадалите, както и създаването на национална база данни за случаите. Мария Габриел изрази подкрепа и за предложението за увеличаване на кризисните центрове за жертви на домашно насилие.

"Тъжен факт е, че всяка трета жена е била обект на физическо или сексуално насилие, най-вече от своя интимен партньор. Около 20 % от жените в ЕС са били жертви поне веднъж", посочи вицепремиерът. Тя допълни, че според статистиката случаите на подадени сигнали са се увеличили по време на пандемията от Covid-19.

Жертва на домашно насилие Татяна Камбурова разказа за преживяното: "Преживявала съм всичко - сексуален тормоз, принуда, замеряне с камъни, рязане на гуми на автомобил, палеж на апартамент, ежедневни заплахи за убийство, физическо и интернет следене, борба с институции, дори фалшифициране на документи от социални служби, забрани, дела, безпаричие. Но най-драматичното за мен преживяване остава спасяването на детето ми от ръцете на насилника". "Това, че още не съм убита и натъпкана в куфар, не ме прави жива и пълноценна, защото тормозът върху мен, родителите и детето ми продължава вече четвърта година", разказа тя. Тя използва форума, за да призова всички да работят за каузата все едно помагат на своите дъщери, сестри или майки.

mediapool.bg