Кламер БГ - Новини: Една класна стая без хартиени учебници и тетрадки

Една класна стая без хартиени учебници и тетрадки

България

|
Пет, 12 Апр 2019г. 16:57ч.
Една класна стая без хартиени учебници и тетрадки

Вместо тетрадки и учебници учениците от 8ж клас в езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив ползват таблети. Работят във виртуални екипи. Учителите проверяват домашни и ги изпитват в "облака".

Децата и преподавателите използват облачната платформа Google G suite за образованието. Тя е внедрена по проект, наречен 1:1. В облака всеки ученик и преподавател има свой профил. Вместо тетрадки и учебници в час се ползват лаптопи, предоставени по инициативата "Acer за образованието".

До образователния облак няма външен достъп. Чрез платформата учениците споделят в група, имат достъп до множество образователни канали и създават учебно съдържание.

Виртуалните класни стаи са изготвени от учителите, които ръководят процеса. Вече 23-ма преподаватели от гимназията са сертифицирани по международни програми за внедряване на образователни технологии.

Ръководството на училището предвижда до 2023 г. всички 1200 ученици в училището да използват личен Chromebook, с което моделът ще бъде валидиран за целия петгодишен курс на обучение в гимназията.

"Внедрената високотехнологична платформа ще трансформира целия учебен процес, поставяйки фокус върху ученика и променяйки изцяло учебната среда. С тази значима стъпка издигаме сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността в стандарт за нашето училище", коментира Вихра Ерамян, директор на ЕГ "Иван Вазов".

Проектът на гимназията беше представен пред министъра на образованието Красимир Вълчев и кмета на Пловдив Иван Тотев.

Използването на електронно учебно съдържание и облачни технологии в образованието трябва да обхване и други училища. Очаква се Министерството на образованието да получи около 105 млн. лева от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за създаването на облачно пространство, в което да се качват електронните учебници, дневници, бележници, уроци и друго образователно съдържание.

Основната дейност по проекта ще е за създаването на образователен облак, както и за обучение на преподавателите как да създават сами електронно съдържание като тестове и уроци. Учениците пък би трябвало да могат да пишат и изпращат домашните си в електронен вариант, а не на хартия. Целта е така да се подпомогне дигитализирането на образованието.

Малка част от сумата ще бъде дадена за купуване на хардуер за училищата. Става въпрос по-скоро за електронни дъски, а не толкова за компютри и таблети за учителите и децата.

mediapool.bg