Кламер БГ - Новини: Евроизбори: ГЕРБ отвя БСП

Евроизбори: ГЕРБ отвя БСП

България

|
Пон, 27 Май 2019г. 00:30ч.
Евроизбори: ГЕРБ отвя БСП

Управляващата партия ГЕРБ печели безапелационно евроизборите със сериозна дистанция пред БСП, а ДПС и ВМРО са следващите две сигурни партии за Европейския парламент, докато "Демократична България" е на ръба. Такава картина дават паралелните преброявания при 100% извадка на "Алфа Рисърч", "Галъп интернешенъл" и "Тренд" в изборната нощ.

За разлика от останалите страни от ЕС, в които активността на гласуващите бе по-висока, у нас тя остана около 30 на сто, което вероятно не е изненада, тъй като 26 май е третият от поредицата почивни дни и много българи предпочетоха ваканцията пред урните.

По данни на "Алфа Рисърч", ГЕРБ водят с 31.6% от гласовете, БСП е втора с 24.2%, а ДПС получава 15.8%. ВМРО – 7.1%, а "Демократична България" – 5.7%, с няколко хиляди гласа под бариерата (5.88%).

При това положение ГЕРБ ще изпрати 7 евродепутати, левицата - 5.

ДПС ще е с трима евродепутати (по листа това са Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Илхан Кючук, но Карадайъ вече съобщи, че се отказва).

ВМРО биха получили две места в Европейския парламент и ако няма рокади заради преференции, това ще са Ангел Джамбазки и Юлиан Ангелов.

Това разпределение би било валидно, ако "Демократична България" не прескочи бариерата.

По данни на "Алфа Рисърч" избирателната активност е била 32.4%.

Пет политически сили ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат данните на "Галъп интернешънъл" от паралелно преброяване при 100% на извадката им от протоколите:

ГЕРБ с 29.8%, БСП с 24.2%, ДПС с 16.9%, ВМРО със 7.8% и "Демократична България" с 6.3%.

Партии/Агенции

Алфа рисърч (100%)

Галъп (100%)

Тренд (100%)

ГЕРБ

31.6%

29.8%

29.0%

БСП за България

24.2%

24.2%

23.7%

ДПС

15.8%

16.9%

18.0%

ВМРО

7.1%

7.8%

8.0%

Демократична България

5.7%

6.3%

5.8%

Според предварителните данни на "Галъп интернешънъл" под прага за влизане в Европарламента остават партия "Воля" подкрепена от 3.3% от гласувалите, и издигнатата от инициативен комитет Десислава Иванчева с 1.8%.

Партиите АБВ, "Патриоти за Валери Симеонов", "Възраждане" и "Атака" са успели да привлекат по около 1 процент от избирателите. Непосредствено след тях се нарежда друг независим кандидат – Ваня Григорова, с 0.7% от бюлетините.

Прогнозата на "Галъп" дава 6-7 евродепутати за ГЕРБ, 5-6 за БСП, 2-3 за ДПС, 1-2 за ВМРО и 1 за "Демократична България".

Избирателната активност е 29.5 на сто. Данните на "Галъп" показват, че опцията "Не подкрепям никого" са избрали 3.3% от гласувалите. Според "Тренд" този процент е точно 3.

Дясното обединение ДБ с първи в листата Радан Кънев е участникът в евроизборите с най-голям процент гласували, които са решили да пренаредят листата. Общо от всички гласували 42% са се възползвали от преференцията, по данни на "Алфа Рисърч", цитирани от бТВ.

Една от изненадите на евровота е сериозната преднина на ГЕРБ спрямо БСП, като се има предвид, че преди два месеца партията на премиера Бойко Борисов бе разтресена от скандала "Апартаментгейт", последван от този около европроектите за къщите за гости. Само до преди две-три седмици повечето социологически проучвания даваха изравнени резултати между ГЕРБ и БСП и дори преднина за социалистите. Нещата се обърнаха в последната седмица преди вота.

Другата въпросителна в изборите беше ще има ли пета партия, която да прескочи бариерата, след първите четири сигурни. Повечето проучвания преди изборите показваха, че такъв шанс има "Воля".

mediapool.bg