Кламер БГ - Новини: Евгения Банева остава в ареста

Евгения Банева остава в ареста

България

|
Пет, 07 Юни 2019г. 08:57ч.
Евгения Банева остава в ареста

Съпругата на бизнесмена Николай Банев - Евгения - остава за постоянно в ареста, реши апелативният спецсъд. Решението бе взето късно в четвъртък вечерта след поредното искане на Банева да бъде освободена, съобщи бТВ. По делото бе представена медицинска експертиза, според която тя се нуждае от операция на щитовидната жлеза и биопсия. Въпреки това съдът постанови Банева да остане за постоянно в ареста. Решението е окончателно.

Евгения и Николай Баневи са в ареста от миналата година, след като бяха арестувани във Франция и след това екстрадирани у нас. Двамата са обвинение в източване на предприятия, данъчни престъпления и пране на 1 млрд. лв. И двамата поискаха да получат по-лека мярка за неотклонение, но засега съдът им отказва. В края на април магистратите прецениха, че бизнесменът може да се укрие или да извърши друго престъплление и затова трябва да остане в ареста.

Преди това зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че при обиск в килията на Банев бил открит мобилен телефон. Гешев заподозря, че бизнесменът се е опитвал да организира у нас проруска партия, което бе окачествено като национално предателство.

"След като се изкара комуникацията (от намерения телефон б.р.), извършена е експертиза, се вижда негова комуникация с, да ги наречем, руски лобисти, не с официални представители на руската държава, а с руски лобисти, в която предлага сформиране на евразийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси, срещу което иска политическо убежище, защото е репресиран. Това за мен не очертава един, как да кажа, морален човек. За мен това е, как да кажа, може да прозвучи силно, но е предателство срещу собствената държава", заяви Гешев. Банев отговори, че това са лъжи.

mediapool.bg