Кламер БГ - Новини: ЕК чака България да реши „проблема” с къщите за гости

ЕК чака България да реши „проблема” с къщите за гости

България

|
Пон, 29 Апр 2019г. 20:44ч.
ЕК чака България да реши „проблема” с къщите за гости

Европейската комисия (ЕК) отново отказа да коментира казуса с усвояването на средства през фонд „Земеделие” за къщите за гости в България. Говорителят на комисията Даниел Росарио заяви, че в момента у нас е в ход разследване по тези случаи и именно то трябва да даде отговор на проблема, предаде БНР.

Миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради къща за гости край Сандански. Той бе обвинен като подбудител и помагача на формалния собственик на къщата Ана Димитрова. Тя самата ще отговаря за декларариране на неверни данни с цел да се получат средства от еврофондовете.

Димитрова е дъщеря на гледачката на децата на Манолев. Прокуратурата подозира, че къщата край Сандански е ползвана само от семейството на бившия зам.-министър, макар да е финансирана със средства, чиято идея е да подпомагат туризма.

За случая се разбра след разследване на „Биволъ” и Благоевграднюз”, което показа, че Манолев е учредил право на строеж върху свои земи на фирмата на Димитрова. Той отрече да има нещо общо с къщата, но подаде оставка. Миналата година Манолев бе номиниран за министър на транспорта, но се отказа от поста.

Покрай случая с Манолев прокуратурата обяви, че ще се прави проверка как са построени 746 къщи за гости, финансирани от фонд „Земеделие”. Едва след това в община Сандански бяха започнали да постъпват документи, както и пари за дължимия туристически данък. Прокуратурата обяви, че не получава никакво съдействие от местната община. Тамошните служители твърдят, че не помнят кой е платил данъците, нито кой е оставил ключ от къщата с молба разследващите да не я разбиват.

Освен Манолев, заради къща за гости се проверява и мъжът на депутатката от БСП Елена Йончева. Според прокуратурата неговото семейство е построило три къщи за гости край странджанското село Велика.

mediapool.bg