Кламер БГ - Новини: ЕК няма решение за спиране на мониторинга

ЕК няма решение за спиране на мониторинга

България

|
Съб, 23 Май 2020г. 10:37ч.
ЕК няма решение за спиране на мониторинга

Европейската комисия не е взимала изрично решение за спиране на Механизма за сътрудничество и проверка за България, пише сайтът "Дневник", позовавайки се на отговор от Европейската комисия.

Въпркеи това, ситуацията с върховенството на закона в България трябва да бъде наблюдавана в рамките на бъдещия Европейски механизъм за върховенство на закона и на европейския семестър, допълва комисията.

В края на октомври 2019 година излезе последният доклад на ЕК от мониторинговия механизъм за България. Европейската комисия даде задоволителна оценка за постиженията на България, въпреки че властите не успяха да постигнат резултати от борбата срещу корупцията по върховете на властта.

На 20 май обаче излиза доклада по европейския семестър, който оценява икономическите и фискалните постижения на страните-членки. В него бе цитиран извод, че мониторингът върху българското правосъдие продължава и страната не е постигнала окончателни присъди срещу корупцията по върховете на властта.

Правосъдният министър Данаил Кирилов даде обет, че ще подаде оставка, ако мониторингът не бъде прекратен. ЕК не прекрати мониторинга, а прехвърли въпросът в ръцете на Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Сега министър Кирилов определя като "интрига" твърдението, че ЕК ще продъли наблюдението върху България заради недостатъчно реформи в правосъдието и липса на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта.

"Моята оставка винаги е на дневен ред. Няма да я подам, защото това е интрига. Интрига, която тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тази интрига беше подхваната от точно определени, конкретни лица, които съгласувано извратиха информацията и въведоха в заблуждение обществото. В този случай категорично заявявам – заради този подход – не, няма да подам оставка", каза Кирилов.

Съветът на ЕС все още не е подкрепил отпадането на миниторинга заради съпротивата на редица страни като Нидерландия, Германия, Австрия, Дания и др. Поради това формално мониторингът все още не е прекратен, но ЕК засега няма намерение да пише нов доклад за България.

Идеята на ЕК е настоящият мониторинг да бъе заменен с нов , който да е общо наблюдение за върховенството на закона и свободата на медиите и да обхваща всички страни от ЕС. Целта е да се засили натискът върху Полша и Унгария, но в същото време да не се изпускат от контрол Румъния и България.

"Ситуацията с върховенството на закона ще бъде наблюдавана в частност в рамките на новия Европейски механизъм за върховенство на закона и на европейския семестър", се казва в отговора на ЕК.

Това опровергава и тезата на вицепремиера Екатерина Захариева, че споменаването на мониторинга върху българското правосъдие в икономическия доклад на ЕК е някакво "неодразумение".

mediapool.bg