Кламер БГ - Новини: Държавата знаела за готвената кражба на танкера "Бадр" 6 месеца по-рано

Държавата знаела за готвената кражба на танкера "Бадр" 6 месеца по-рано

България

|
Ср, 06 Март 2019г. 18:00ч.
Държавата знаела за готвената кражба на танкера "Бадр" 6 месеца по-рано

Държавните институции са знаели за нарушенията около продажбата на либийския танкер "Бадр" шест месеца преди плавателният съд да бъде взет "на абордаж" от гранична полиция, Морска администрация и частни охранители. Още през юли 2018 г. временният управляващ либийското посолство у нас Софиян Ел Траке е подал сигнал до правосъдния министър Цецка Цачева за действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който продаде плавателния съд на българската компания "Булгаргеомин". Впоследствие действията му бяха отменени от съда, а незаконната продажба вкара България в дипломатически скандал с Либия. Наложи се и намесата на премиера Бойко Борисов.

През миналото лято Цачева е поискала от Камарата на частните съдебни изпълнители да накажат Колев. Камарата е взела решение през ноември да отнеме правата му за две години. Колев е обжалвал пред Върховния касационен съд и решението на Камарата все още не е влязло в сила.

Установеното от Камарата нарушение е същото, заради което прокуратурата започна дело за длъжностно престъпление срещу Колев едва след скандала около плавателния съд. Не е ясно дали държавното обвинение е било сезирано за действията му преди това. Факт е обаче, че става дума за едно и също нарушение.

Прокуратурата вероятно също е знаела какво се готви. Според информация на "Биволъ" още в началото на 2018 г. тя е издала европейска заповед за арест на гръцкия гражданин Георгиос Лапас. Причината е сигнал на атинския нотариус Йоана Андреадаки, че Лапас е изготвил фалшив документ за морска ипотека на "Бадр" в полза на "Булгаргеомин", по силата на който е заведено и изпълнителното дело пред Колев, довело до продажбата.

Хронологията

Цачева получава сигнал за действията на Колев, след като публичната продан на танкера вече е извършена. Проблемът е, че той не се съобразил със съдебно решение, според което е трябвало да спре производството. То е произнесено от районния съд в Бургас. Вместо това съдебният изпълнител извършва опис и публична продан на танкера с мотива, че върху него е учредена морска ипотека, по чиято сила либийската компания собственик дължи на българската над 9 млн. долара.

Инспекторатът на правосъдното министерство извършва проверка, а след това е изпратено искане за наказание до Камарата на ЧСИ. На 19 ноември те решават, че Колев трябва да бъде лишен от права за 2 години. Най-тежкото установено нарушение е - "неизпълнение на съдебен акт - Определение на Районен съд – Бургас, с което е поставено спиране на незабавното изпълнение на заповед".

На 8 ноември миналата година либийският собственик на "Бадр" - "Либиан Навигейтър Лтд." подава нова жалба срещу Колев. Прави се нова проверка и отново се констатират нарушения. Затова Цачева прави ново искане за второ наказание и иска междувременно Колев да бъде отстранен от длъжност заради "тежестта на дисциплинарните нарушения и продължаващото незаконосъобразно процесуално поведение на съдебния изпълнител". По това искане все още няма произнасяне от Камарата.

Докато текат всички тези действия на различни институции, "Бадр" бе продаден, превзет, а преди няколко дни – продаден отново. Плавателният съд очевидно е с нов собственик - либерийска офшорна фирма, но българските институции не знаят нищо за това.

За капак прокуратурата пази пълно мълчание докъде е стигнало разследването срещу частния съдебен изпълнител Колев, с чието решение танкерът бе продаден и бяха сменени собствеността му и екипажът.

Никой нищо не знае

Държавните институции все още не знаят дали танкерът "Бадр" е бил продаден, показа проверка на Mediapool. В изпълнителната агенция "Морска администрация" не са постъпвали никакви официални документи за сделка между "Булгаргеомин" и дружеството "Морган и Ко".

Междувременно от либерийската офшорна фирма заявиха пред БНР, че сделката е станала миналия петък.

"Още не сме решили дали ще го използваме, или ще го препродадем", заяви пред националното радио директорът на "Морган и Ко" Жан Стоев.

Не ясно как точно от "Булгаргеомин" са продали кораба, след като още в края на декември окръжният съд в Бургас отмени решението на частния съдебен изпълнител Колев, с което бе организирана публична продан на танкера и така той стана собственост на българската компания. Mediapool се свърза с адвокатската кантора, представляваща либийския собственик. Оттам заявиха, че подготвят становище по случая.

Наблюдаващият прокурор не разрешава

Бургаската окръжна прокуратура отказва да даде информация на какъв етап е делото срещу Колев. Разследването се води за престъпление по служба, извършено с цел да се набави облага за другиго. От прокуратурата твърдят, че Колев не е изпълнил съдебно решение, според което е трябвало да спре продажбата на "Бадр". Още през януари разследването бе възложено на следовател от Бургас.

"Към настоящия момент Окръжна прокуратура-Бургас няма да предостави информация относно воденото досъдебно производство, тъй като наблюдаващият прокурор не разрешава разгласяване на информация, която касае разследването", заявиха в сряда от прокуратурата.

Международна нишка

Междувременно изданието "Биволъ" информира, че в Гърция е бил арестуван мъж по подозрение, че е учредил фалшивата корабна ипотека върху "Бадр", благодарение на която "Булгаргеомин" е поискал плавателният съд да се продаде заради дълг. Задържаният е Георгиос Лапас, за когото България е издала заповед за арест още в началото на 2018 г., което значи, че прокуратурата в знаела за схемата с "Бадр" повече от година.

Лапас е арестуван, след като нотариусът от Атина Йоана Андреадаки обявява, че морската ипотека върху "Бадр" е фалшифицирана. Тя твърди, че през август 2017 г. при нея се е появил гръцки бизнесмен, който се представил за посредник между "Булгаргеомин" и либийския собственик на кораба и поискал да се учреди ипотека. Тя изготвила чернови на документите и му ги предала, за да ги покаже на пълномощниците на фирмите. В уречения за подписване ден и час обаче никой не се явил и ипотеката не била вписана. Според Андреадаки черновите са били използвани за изготвяне на фалшиви документи.

mediapool.bg