Кламер БГ - Новини: Домусчиев: Прокуратурата да намери време да порови малко в енергетиката

Домусчиев: Прокуратурата да намери време да порови малко в енергетиката

България

|
Вт, 11 Фев 2020г. 11:51ч.
Домусчиев: Прокуратурата да намери време да порови малко в енергетиката

"Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко". Това каза председателят на КРИБ и собственик на Нова тв Кирил Домусчиев в интервю за медията.

По думите му високата цена на индустриалния ток

"е тенденция, която се запазва устойчиво, влияе на населението и в крайна сметка – на потреблението". "Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика", заяви Домусчиев.

Според него това се прави съзнателно, но има и елемент на непрофесионализъм. Затова представителите на бизнеса искали оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

"Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса – схемата е подобна на това, което се е случвало в последните 15-ина години в Комисията по хазарта", каза още председателят на КРИБ.

По думите му ТЕЦ "Марица Изток 2" като съвременния "Кремиковци". "Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. "Марици"-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ – Варна минава на газ", каза още Домусчиев.

И допълни, че служителите в мините в Маришкия басейн си плащали, за да бъдат назначени на работа, защото била "сладка". Освен това броят им бил 3-4 пъти по-голям от този в мини в други страни като Гърция, например.

За Нова тв и рекламите на лотобилети

По думите му спирането на рекламите от "Националната лотария" по Нова тв няма да повлияе и на финансовите резултати, защото рекламата на лотобилети ще бъде заменена с друга.

Думите му са по повод приетите промени в Закона за хазарта, според които частните лотарийни игри ще бъдат закрити без преходен период, от деня на влизане в сила на закона. Поправките засягат бизнеса на хазартния бос Васил Божков. Срещу него има две дела – едното е за ръководене на престъпна група, която според прокуратурата е извършвала множество престъпления, сред които изнудвания, корупция и др. Държавата твърди, че бизнесменът дължи над 500 млн. лв. такси за хазарт. Преди дни бе съобщено, че има и второ дело, пак за престъпна група. Сред проверяваните престъпления обаче са убийства и изнасилвания.

"Рейтингът на телевизията се вдигна изключително много, което привлече много рекламодатели и ресурс. Това дава възможност ние да си избираме рекламодателите. Нова тв е добре финансово обезпечена", добави Домусчиев.

Въпреки приетите в края на миналата седмица поправки, в ефира на Нова тв продължава да се излъчва реклама на частната лотария. Във вторник Домусчиев обясни на какво се дължи това.

"Нова тв има действащ договор с Националната лотария и ние го изпълняваме, докато промените в закона не бъдат обнародвани. Дългогодишното ни партньорство отива към своя край", каза той и добави, че телевизията не можела едностранно да нарушава договора.

Добави, че медията има сериозни амбиции за развитие, особено що се отнася до производството на българска продукция.

mediapool.bg