Кламер БГ - Новини: Доклад за медиите в България: Тормозът над независимите гласове ескалира

Доклад за медиите в България: Тормозът над независимите гласове ескалира

България

|
Ср, 29 Апр 2020г. 17:59ч.
Доклад за медиите в България: Тормозът над независимите гласове ескалира

"Тормозът над независимите гласове ескалира, за да бъдат сплашени и спрени се използват най-често кампании, които да опетнят репутацията им, както и натиск от съдебната власт".

Това се посочва за България в годишния доклад за заплахите за свободата на медиите, изготвен от партньорските организации към платформата на Съвета на Европа за насърчаване защитата на журналистиката и безопасността на журналистите.

"През последните няколко години в България се наблюдава влошаване на работната среда за журналистите, поради заради поляризиращия се характер на обществения дебат, откритата враждебност на политиците на власт и непрекъснатите атаки върху независимите медии чрез административно и съдебно преследване, както и физически заплахи", пише още в доклада.

Също като в годишния доклад за медийната свобода на международната организация "Репортери без граници", и тук е отделено внимание на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, но без да е посочено името му. "Основен дял от разпространението на вестници в страната е под контрола на един конгломерат, собственост на политик", посочват партньорите към платформата на Съвета на Европа, в който пише още, че собствеността на медиите е непрозрачна, а пазарът се превзема от олигарси, които използват медийната си сила за упражняване на политическо влияние и атаки срещу съперници и критици.

Посочени са и няколко конкретни примера за проблемите в българската медийна среда. Един от тях е решението на Нова телевизия да се освободи от журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов. "Трима разследващи журналисти бяха принудени да подадат оставка от Нова телевизия, след като каналът е придобит от олигарх, близък до правителство", пише в доклада.

Припомнено е и как журналистът от "Капитал" Росен Босев бе осъден окончателно на 1000 лв. глоба за клевета по адрес на бившия шеф на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. "Призоваването на Росен Босев пред съда на изглежда е било с цел да го сплаши и да послужи за пример за други журналисти", се посочва в доклада, в който се обръща внимание и на това, че глобата е наложена от съдия Петя Крънчева, което е била обект на критични статии в "Капитал", а на много от тях автор е именно Босев.

Като друг пример е дадено разследването по фалшив сигнал срещу журналистите от разследващия сайт "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Посочено е, че до това се е стигнало малко, след като сайтът публикува разкрития за съмнителна сделка на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Последният пример е опитът дългогодишният водещ и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефира на БНР, както и последвалото безпрецедентно замлъкване на програма "Хоризонт".

mediapool.bg