Кламер БГ - Новини: Доказаните случаи на Covid-19 в страната вече са 242

Доказаните случаи на Covid-19 в страната вече са 242

България

|
Ср, 25 Март 2020г. 18:43ч.
Доказаните случаи на Covid-19 в страната вече са 242

Общо 24 нови случая на заразени с коронавирус са открити през последното денонощие, съобщи председателят на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. С това доказаните случаи на заразените в страната стават 242. Нарастването е с 10% .

Най-много от новите случаи са в София - 16. Има два в Пловдив, два в Благоевград и един в Сливен.

Сред новите случаи в София е персонал на столичната Пета градска болница, която беше сложена в понеделник под карантина заради откирити два случая на пациенти с Covid-19 в две от отделенията й.

В Благоевград става дума за семейство, което няма нищо общо с другите открити случаи в града. Новите случаи в Сливен, Пловдив и Плевен също нямат нищо общо с обявените по-рано случаи.

Пациентите от "Пирогов", които бяха в критично състояние вече са "в стабилизирано, но тежко състояние".

Бизнесменът Кирил Домусчиев е четвъртият оздравял пациент в България, каза още Мутафчийски. Той обаче обясни, че болните с коронавирус боледуват дълго и затова не са успели да изпишат днес пета пациентка.

Мутафчийски обясни, че математическите модели показват, че властите могат да открият само двама от 11 заразени.

По думите му мерките дават резултат, защото нарастването на заболеваемостта в България е много плавно.

До три дни болниците в страната трябва да докладват каква им е готовността да настаняват болни от коронавирус – с брой легла, персонал и дихателни апарати, обяви ген. Мутафчийски.

Преди ден Министерството на регионалното развитие съобщи, че от европейската програма "Региони в растеж" ще бъдат пренасочени 40.4 млн. лв. към здравното миинстерство за закупуване на медицинско оборудване.

С парите ще бъдат купени респиратори за нуждите на лечебните заведения, които приемат пациенти с COVID-19, предпазни средства (защитни маски, облекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти) и тестове за изследване на коронавирус. Апаратурата и консумативите са определени от министъра на здравеопазването.

mediapool.bg