Кламер БГ - Новини: Догодина започва процесът срещу петимата българи, обвинени във Великобритания в шпионаж

Догодина започва процесът срещу петимата българи, обвинени във Великобритания в шпионаж

България

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 17:39ч.
Догодина започва процесът срещу петимата българи, обвинени във Великобритания в шпионаж

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Срещу петимата български граждани във Великобритания, обвинени в участие в руска шпионска мрежа, ще има процес, но той най-вероятно ще започне в края на октомври следващата година, съобщи съдията, който гледа делото в Централния наказателен съд.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова се явиха отново чрез видеовръзка на трето изслушване днес в Централния наказателен съд ("Олд Бейли“) в Лондон, но на практика единствено за да потвърдят имената си. Не се стигна даже до запитване дали се признават, или не, съобщи кореспондентът на БНР в Лондон.

Гледащият делото съдия Джеръми Бейкър постанови обаче, че насроченото като отделното дело срещу Русев, Джамбазов и Иванова - за притежание на фалшиви документи за самоличност, сега ще се гледа едновременно с общото дело за шпионаж в полза на Русия.

Съдията определи 28 октомври 2024 година като дата за началото на процеса, но могат да настъпят промени.

Очаква се процесът да продължи около 4 месеца.

Петимата български граждани бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари тази година. Прокурорите ги обвиняват в наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели, включително потенциални отвличания, за периода 30 август 2020 година – 8 февруари 2023 година.

Смята се, че шпионската клетка е поддържала връзки с австриеца Ян Марсалек, бивш главен оперативен директор на разплащателната фирма Wirecard, превърнал се в най-издирвания човек в Германия заради финансови измами. Марсалек не е обвиняем по британското дело срещу българите.

След обявяването на случая от британските власти стана ясно, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са участвали в организацията на български избори в Лондон в периода 2015 - април 2021 г.

Те са били членове на секционни избирателни комисии (СИК) в Лондон на поредица от вотове.

Ваня Габерова пък е имала салон за красота в Лондон. По време на ковид ограниченията тя е получила 20 хил. паунда от държавата.

mediapool.bg