Кламер БГ - Новини: Догодина възстановяването на здравни права ще струва двойно

Догодина възстановяването на здравни права ще струва двойно

България

|
Нед, 22 Ноем 2015г. 13:46ч.
Догодина възстановяването на здравни права ще струва двойно

Почти два пъти по-скъпо ще трябва да плащат от началото на 2016 г. хората с прекъснати здравно-осигурителни права, които искат да ги възстановят. Още около месец имат да са строят това на доста по-ниска цена, припомня Националната агенция по приходите в неделя.

След 1 януари 2016 г. тези българи ще трябва да внесат дължимите здравни вноски за пет години назад – 60 месеца, а не както в момента – за три години. тази промяна бе приета в края на юни, но хората получиха отсрочка, за да уредят отношенията си в държавата на по-ниска цена.

Приходната агенция дава пример, че сега човек, който сам внася вноските си за здраве и не

платил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца, може да възстанови здравно-осигурителните си плава като плати за 36 месеца назад от месеца, предхождащ оказаната ме медицинска помощ. Ако обаче реши да направи това през следващата година, ще трябва да внесе суми за 60 месеца назад.

Агенцията отбелязват, че когато задължението за внасяне на осигуровки е на работодателя или на друго лице и не е спазено, човекът няма да бъде лишаван от осигурителни права.

Няма промяна в условията, при които се прекъсват здравно-осигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими вноски за период от 36 месеца. Времето се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравно-осигурителна каса, припомнят от НАП.

mediapool.bg