Кламер БГ - Новини: До края на годината ще има гласуване за Шенген. Според Борисов страната ни не си е "свършила задачата"

До края на годината ще има гласуване за Шенген. Според Борисов страната ни не си е "свършила задачата"

България

|
Вт, 24 Септ 2024г. 14:15ч.
До края на годината ще има гласуване за Шенген. Според Борисов страната ни не си е "свършила задачата"

Сн. ЕПА/БГНЕС Очаква се до края на годината да бъде взето решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген, каза Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

"На 10 октомври предстои европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, да предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахната проверките по сухопътните граници", съобщи Чобанова, цитирана от БТА.

Към момента само Австрия има официални резерви към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген, но и други държави са чувствителни по темата, особено след като Германия върна граничния контрол.

Граничният контрол по въздух и море отпадна на 31 март за България и Румъния, като амбицията на двете държави е това да стане и по суша до края на годината.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че "седмица преди изборите в Австрия надали е най-доброто време да си говорим по тази тема".

"Винаги съм гледал на Европа като на семейство, но в това семейство всеки има своята задача. България свърши ли своята задача през последните четири години?

mediapool.bg