Кламер БГ - Новини: Директор агитирал през е-дневника на училището да го изберат за общински съветник

Директор агитирал през е-дневника на училището да го изберат за общински съветник

България

|
Вт, 22 Окт 2019г. 17:22ч.
Директор агитирал през е-дневника на училището да го изберат за общински съветник

Директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов агитирал в електронния дневник на училището родителите да подкрепят кандидатурата му за кмет. Той е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ.

В съобщението си в електронния дневник на училището, което е получено от родителите, призовава хората, ако решат, да го подкрепят, тъй като иска да работи за по-добра столица и защото вярва, че така ще е по-полезен на училището, на район "Изгрев", в който то се намира, както и на София.

По-късно Стаматов, който е и бивш зам.-министър на образованието, изтри съобщението, а пред "Дневник" обясни, че съзнава, че е допуснал грешка с публикуването му, но това било заради липсата на предизборен опит.

Агитацията на Стаматов предизвика недоволство в социалните мрежи от страна на кандидати и поддръжници на други партии. Въпреки това към момента, нито в Централната избирателна комисия, нито в Общинската избирателна комисия - София, е постъпил сигнал за агитацията.

Според Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

В случая обаче агитацията на практика не е извършена на територията на училището, а в електронния дневник на училището, който е онлайн. Той обаче се използва за връзка с родителите вместо писането на бележки на таблото в училището или в бележниците на децата.

Законът за закрила на детето казва, че "всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности", но тук те са косвени участници в агитацията на Стаматов.

mediapool.bg