Кламер БГ - Новини: Детските градини може да отворят след 1 юни, но за предучилищните групи

Детските градини може да отворят след 1 юни, но за предучилищните групи

България

|
Четв, 14 Май 2020г. 18:59ч.
Детските градини може да отворят след 1 юни, но за предучилищните групи

Детските градини в страната може да бъдат отворени частично след 1 юни и то за децата от 3-а и 4-а група, които са и част от предучилищната подготовка. Това стана ясно от съобщение на община Стара Загора след онлайн среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, в която участвал и зам.-кметът Иванка Сотирова.

В съобщението се посочва още, че се работи по изготвяне на примерен алгоритъм за постепенно отваряне на забавачките. Той трябва да бъде готов до 21 май. В него трябвало да се разпишат изискванията към родителите, децата и персонала в забавачките.

Според Иванка Сотирова детските заведения няма да отворят преди 1 юни, като е възможно изчакването да продължи и до по-късен етап в зависимост от епидемиологичната обстановка не само в България, а и в европейските страни. Пред БНР тя обясни, че със сигурност, когато градините отворят, групите ще са за по-малко деца – 10-12.

По-рано през деня председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира, че поне още седмица няма да се коментира отварянето на детските градини и яслите. Те не работят от 16 март. Работата на детските градини, яслите и всякакви организирани форми на занимания с деца бяха забранени с новите заповеди на министъра на здравепоазването Кирил Ананиев във връзка с влязлата в сила от днес извънредна епидемична обстановка. В нея забраната е в сила до края на извънредната обстановка, която засега е 14 юни.

В момента тече анкета сред родители и учители в детските градини за отварянето на забавачките. В нея освен за нагласите за отваряне на градините се пита и за това как и дали учителите са изпращали задачи и идеи за игри на родителите, докато децата им си стоят вкъщи.

До момента в допитването сред родителите в Стара Загора са се включили над 4400 родители, а малко над половината смятат, че яслите и градините вече трябва да започнат да работят.

В сряда резултати от подобно допитване съобщиха и от община Пловдив. Там 80 на сто от родителите били за отваряне на забавачките, а за 60% от хората това било свързано с възможността им да се върнат на работа.

mediapool.bg