Кламер БГ - Новини: Десислава Иванчева и Биляна Петрова излизат незабавно от ареста

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излизат незабавно от ареста

България

|
Пет, 16 Ноем 2018г. 16:30ч.
Десислава Иванчева и Биляна Петрова излизат незабавно от ареста

Подсъдимите за подкуп от 70 000 евро бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова излизат незабавно от следствения арест заради влошеното си здравословно състояние, определи спецсъдът в петък.

Съдия Иво Хинов за втори път реши да постави под домашен арест подсъдимите, отчитайки заключенията на експерти, според които от една страна двете жени се намират в лошо психическо състояние, а от друга – това нарушава способността им да участват активно в защитата си, което е тяхно право.

Магистратът чете подобно определение преди около месец, но спецпрокуратурата го протестира и втората инстанция върна Иванчева и Петрова обратно в ареста, приемайки формално, че ако са на свобода, можели да повлияят на свидетели по делото. Така двете така и не напуснаха килиите си, в които се намират вече над 7 месеца.

Впечатление в решението на апелативния спецсъд от 2 ноември направи фактът, че по казуса няма обективни данни, сочещи за опасност Иванчева и Петрова да се укрият или да извършват престъпление, ако са на свобода. А именно една от тези предпоставки трябва да е налице, за да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение.

Подобно на промяната на мерките им преди месец, спецпрокуратурата реагира с мигновен протест и в петък, настоявайки пред втората инстанция да спре предварителното изпълнение на определението на съдия Хинов, така че Иванчева и Петрова да не напускат килиите си.

"В експертизата за здравословното състояние на Биляна Петрова е посочено, че към настоящия момент то е подобрено, в сравнение с предходното изследване. Вещите лица са посочили конкретни показатели в тази посока. В експертизата за състоянието на Десислава Иванчева се сочи, че в момента не се наблюдава обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. Препоръчва се продължаване на предписаното и провеждано до момента лечение. По повод твърденията на Иванчева за влошаване на психическото й състояние, вещите лица заявиха в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането й в специализирано лечебно заведение, както и промяна в прилагането й до момента лечение", съобщават от държавното обвинение.

Оттам подчертават, че "особеното искане" на разследващите да бъде спряно предварителното изпълнение на домашния арест "е направено с оглед предотвратяване на възможността подсъдимите да се укрият и да извършат ново престъпление". Основателни данни в тази посока обаче не се посочват.

Третият подсъдим по делото – Петко Дюлгеров, сочен за посредник за подкупа между строителния предприемач Александър Ваклин и Иванчева, пък се радва на доста по-различно отношение от съдебните органи. Той също бе пуснат под домашен арест, но спецпрокуратурата не протестира тази промяна и той вече не е зад решетките.

Ролята на Дюлгеров в целия случай всъщност е водеща, доколкото никой от разпитаните досега свидетели по делото не твърди, че Иванчева и Петрова лично са искали пари. Именно посредникът е този, от когото Ваклин твърди, че разбрал, че трябва да даде пари, за да му бъде придвижена преписката за строеж в местността "Камбаните".

mediapool.bg