Кламер БГ - Новини: Депутатът Манол Генов е невинен за купуване на гласове

Депутатът Манол Генов е невинен за купуване на гласове

България

|
Пет, 17 Май 2019г. 13:45ч.
Депутатът Манол Генов е невинен за купуване на гласове

Софийският градски съд оправда изцяло депутата от БСП Манол Генов по обвинението в купуване на гласове. Той бе обвинен, че е купувал гласове в своя полза на парламентарните избори през 2017 година.

Прокуратурата твърдеше, че Генов е давал пари на избиратели от Асеновград. Засега няма мотиви към присъдата. Заедно с него обвиняем бе и местният бизнесмен Николай Христев.

Обвинението срещу Генов бе многократно споменавано от премиера Бойко Борисов, който настояваше, че червеният депутат трябва да си подаде оставката. В края на 2017 г. той заяви, че в парламента: "продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници".

По това време единственият обвиняем за купуване на вот бе Генов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори с декларация в парламента, но бе изгонена от трибуната от тогавашния председател на НС Димитър Главчев. Този скандал доведе до оставката му.

След решението на съда в петък Генов обяви, че през последните две години е бил подложен на политически натиск, а към него и БСП са били "отправени много клевети и неистини" заради повдигнатото обвинение.

"Бях се превърнал в една от опорните точки на ГЕРБ, под диктовката на Цветан Цветанов и компания. Жалко е, че институтициите в България допускат политическо заиграване с истината и справедливостта. Това е и една от причините гражданите да не вярват на институциите, които са задължени да постановяват справедливост. Надявам се всички, които участваха в тази клеветническа кампания, да получат своето справедливо възмездие. Все пак има граници, които политическото говорене не бива да прекрачва", каза той след излязлото решение, цитиран от пресцентъра на БСП.

mediapool.bg