Кламер БГ - Новини: Бойкот, опити за саморазправа, съд, заплахи: бранителите на МОЧА в действие

Бойкот, опити за саморазправа, съд, заплахи: бранителите на МОЧА в действие

България

|
Четв, 14 Дек 2023г. 19:36ч.
Бойкот, опити за саморазправа, съд, заплахи: бранителите на МОЧА в действие

Фигурите на върха на МОЧА вече са обезглавени. Сн. БГНЕС

При видимо отсъствие на обществен интерес към политическите протести срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия, представителите на "Възраждане", БСП и ИТН решиха да яхнат символното събитие и да извлекат колкото е възможно повече политически дивиденти от него. В предишните дни те успяха да организират рехави протести и блокада на кръстовището "Орлов мост" в съседство до МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия), както е известен паметникът сред гражданите, които от десетилетия искат преместването му от Княжеската градина.

Към "опълчението" в защита на МОЧА се включи и президентът Румен Радев

В четвъртък "Възраждане", БСП и ИТН провалиха заседанието на Народното събрание с искане да спре рязането с флекс на фигурите от паметника..

Основното обвинение към правителството и по-специално към областната управа на София е, че демонтирането на паметника се извършва незаконно, без заповед или решение. Още сутринта съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че областният управител на София Вяра Тодева е предоставила документацията в парламента. Както е известно, основанието за демонтажа са огромните пукнатини в скулптурните фигури на върха на монумента, което ги прави опасни. На този етап целта е фигурите да бъдат преместени и да се обяви поръчка за реставрирането им, чрез което да бъдат обезопасени, където и да се намират.

Опозицията обаче твърди, че няма документи и основания за махането на фигурите.

С този мотив депутати от БСП се опитаха да нахлуят в кабинета на Вяра Тодева, но не успяха. За сметка на това разбиха брава в сградата на областната управа и дадоха изявления пред медиите.

Мая Манолова от извънпарламентарното обединение "Левицата" предприе паралелна акция, като сезира Административния съд в София, който в четвъртък вечерта излезе с решение, с което задължи Областната администрация – София да представи в рамките на 1 ден основанията за демонтирането на Паметника на Съветската армия.

Какво казва съдът?

"На основание чл. 252 ал. 2 от АПК съдът е следва да задължи административния орган или длъжностно лице, което извършва неоснователните действия, незабавно да предостави данни за основание на действията", се казва в съобщението на съда.

АССГ указва, че при неизпълнение на указанията в срока ще бъда наложена максималната глоба по чл. 89 т. 2 вр чл. 91 от ГПК. Проверка на Mediapool в ГПК показва, че това е глоба, която се налага за "неизпълнение на разпореждане на съда" и варира от 50 до 300 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията стига от 100 до 1200 лева.

В официалното съобщение се уточнява, че действията на съда идват по искане на сдружение "Изправи се БГ" за преустановяване на действията по демонтажа.

Несъстоялият се щурм

Депутатите от БСП Иван Ченчев, Борислав Гуцанов, Христо Проданов, Георги Гьоков, Смиляна Нитова и Ирена Анастасова отидоха в областната управа и поискаха среща с Тодева.

От БСП твърдят, че тя се е заключила в кабинета си, но няма потвърждение, че Тодева въобще е била в сградата.

Целта на акцията, при която е избита брава на вратата на сградата, била лично да кажат на Тодева, че ѝ искат оставката.

По неофициална информация на Mediapool, от партия "Възраждане" са намерили кои са фирмите, наети от областната управа за демонтажа на Паметника на Съветската армия, както и конкретни работници и служители, ангажирани в рязането и преместването на фигурите. Те са получили заплашителни обаждания незабавно да спрат работа, както и да не разгласяват пред властите и медиите, че са били заплашвани.

Тази информация засега не е официално потвърдена.

Опозицията най-вероятно ще саботира и заседанието на парламента в петък. В дневния ред на отмененото днес заседание беше обсъждане и гласуване на бюджетите на ДОО и Здравната каса.

mediapool.bg