Кламер БГ - Новини: Денков иска да успокои отношенията със Скопие, но настоява за конституционните промени

Денков иска да успокои отношенията със Скопие, но настоява за конституционните промени

България

|
Пет, 23 Юни 2023г. 12:55ч.
Денков иска да успокои отношенията със Скопие, но настоява за конституционните промени

Кадър от протестната акция на пътя Кюстендил - ГКПП

Българският премиер Николай Денков настоя пред македонския си колега Димитър Ковачевски Скопие да промени конституцията си и даде заявка за успокояване на двустранните отношения, които в последните месеци достигнаха нови ниски нива.

Денков заяви, че и в двете държави има сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитват да нагнетяват напрежение.

"В тази среда българският кабинет ще бъде източник на спокойствие, но е важно в Северна Македония да няма инциденти, а също така държавата да реагира веднага, ако такива възникнат, за да докаже, че се грижи еднакво за всички свои граждани“, посочи Николай Денков, цитиран от правителствената служба.

На този фон президентът Румен Радев използва всеки един момент да нагнети напрежение, което налива допълнително вода в антибългарските среди в Северна Македония.

В петък по тази линия имаше нова акция на ВМРО.

Група от около 100 членове и симпатизанти на ВМРО блокира след 11.00 часа за около 20-30 минути пътя Кюстендил - ГКПП "Гюешево", съобщи БНР.

Сред тях бе бившият министър на отбраната и почетен председател на организацията Красимир Каракачанов, който каза, че "акцията е срещу една година от вдигането в българския парламент на ветото за преговори за присъединяване на Република Северна Македония в Европейския съюз".

Oще по темата

"Трябва да си научат урока". Радев провокира нова разправия със Скопие

Тогава парламентът даде зелена светлина за преговори на Северна Македония за членство в ЕС, но при определени условия, които за пръв път България изведе на европейско ниво.

Основното е Северна Македония да промени основния си закон и да впише в него и българския етнос.

"Новото българско правителство очаква Република Северна Македония да приеме промените в своята Конституция, договорени в постигнатия през 2022 г. европейски компромис. Нашата страна е готова да работи заедно със своята съседка за изпълнение на поетите ангажименти", посочи Денков в разговора с Ковачевски.

Правителството на Ковачевски се надява до ноември да прокара през парламента конституционните реформи, но на този етап най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е категорично срещу тях и развива мощна кампания срещу "българския диктат".

За да бъдат приети, промените се нуждаят от две трети мнозинство, и без 44-те депутати на ВМРО-ДПМНЕ в 120-местния парламент не могат да се осъществят.

mediapool.bg