Кламер БГ - Новини: Ден 36-ти: Блокирано е и кръстовището пред румънското посолство на "Ситняково“

Ден 36-ти: Блокирано е и кръстовището пред румънското посолство на "Ситняково“

България

|
Пет, 14 Авг 2020г. 13:16ч.
Ден 36-ти: Блокирано е и кръстовището пред румънското посолство на "Ситняково“

На 36-ия ден от протеста вечерта протестиращите опънаха шатри и палатки, с което блокираха и кръстовището пред румънското посолство на булевард "Ситняково" в София. То се бе превърнало в ключово за движението в града след блокадата на Орлов мост. Остава затворено и кръстовището на улиците "Черковна" и "Гео Милев" с бул. "Ситняково". Спряно е движението на градския транспорт в района.

По-рано вечерта на импровизирано парламентарно заседание на площад "Независимост" протестиращите в четвъртък вечер "гласуваха" вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов "заради корупция, грабеж, некомпетентност и наглост, които унизиха народа на България и сринаха международния й авторитет".

По решение на суверена господин Борисов вече не е министър-председател на България, обяви от трибуната при фонтана пред президентството Арман Бабикян, един от организаторите на протеста. Той обясни, че след проваленото извънредно заседание на Народното събрание днес, е време за истинско такова.

"Заседанието" на площада започна с българския химн. Протестиращите поискаха изслушване на премиера, а след това "гласуваха" недоверие към кабинета.

По-късно с викове "Оставка" недоволните тръгнаха на шествие към Орлов мост.

След това цялото многолюдно шествие се отправи по "Цариградско шосе", за да блокира и окупира кръстовището пред румънското посолство на бул. "Ситняково".

Трийсет и шестият ден на протестите с искане за оставка на Бойко Борисов, правителството и главния прокурор Иван Гешев започна пред парламента, където депутатите, които все пак отидоха в началото на проваленото по вина на управляващите извънредно заседание, бяха посрещнати с летящи към тях яйца и домати.

Минути преди 10.00 часа протестиращите се хванаха за ръце и направиха "жива верига" около сградата. Стигна се до напрежение между протестиращи и Ива Николова от сайта "ПИК". Когато тя излизаше от сградата на парламента, бе замерена с яйца, а после бе прибрана зад полицейски кордон.

Полицейското присъствие бе засилено. Кордон от униформени беше оформил разделителна линия между сградата на парламента и протестиращите.

Пред парламента дойде и Христо Иванов, който каза, че Борисов продължава дългогодишната си практика да унижава парламента, да неглижира суверена, защото парламентът е представителство на суверена. "Днес се скри от изслушване, скри се от хората. Ние го призовахме – нашите младежи от "Демократична България" го призоваха, да дойде и да се извини за отношението към протестиращите и особено към младите протестиращи, на които той им каза, че не могат да се управлява България без него", заяви Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

Български граждани се събраха и пред посолството на Беларус в София, за да изразят солидарност с протестиращите там заради манипулираните президентски избори. Хората от българския протест скандираха "Свобода" и "Да живее Беларус".

На същото място председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" поиска разсекретяване на всички полицейски разработки от годините на прехода.

"Нека да лъсне пълната история на СИК и ВИС и дребните герои около тях, между които и сегашният премиер Бойко Борисов. Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов и какви други имена ще има там", каза Иванов. По думите му има прилики между ситуацията в Беларус, която е най-концентрираният израз на останките от съветския тоталитаризъм в Европа, и в България. "Ние се борим със същата болест и искаме рестарт на българския демократичен модел и правов ред", каза Христо Иванов.

Иванов отбеляза, че все повече хора в Източна Европа се изправят пред вълната на новия авторитаризъм, който той определи като мутация на съветския тоталитаризъм.

На 36-ия ден на протеста в София са блокирани кръстовищата на Орлов мост, на площад "Независимост" и пред ректората на Софийския университет.

Вечерта протестиращи се събраха в триъгълника на властта, заключен между Министерския съвет, Президентството и Народното събрание.

През деня протестиращи в Русе блокираха движението към "Дунав мост" в Русе. Те ще пропускат автомобили на етапи. По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер.

Хората се събраха на кръговото кръстовище и скандираха: "Оставка! Веднага!", "Всеки ден ще е така до оставката". Носят и плакати с надписи: "Оставка", "Тук съм, за да остана", "Ремонтираме държавата, извинете ни!", "Мутри вън". Протестиращите излязоха на пътното платно и за кратко спряха движението.

Във Варна протестиращи блокираха Аспарухов мост, съобщи БНР. Преди това шествието мина през центъра на града. Мостът, по който минава трафикът към Бургас и варненския район "Аспарухово" остана затворен около половин час.

mediapool.bg