Кламер БГ - Новини: Ден 200 на протеста: Символичен опит за превземане на МС покачи напрежението за кратко

Ден 200 на протеста: Символичен опит за превземане на МС покачи напрежението за кратко

България

|
Нед, 24 Ян 2021г. 20:37ч.
Ден 200 на протеста: Символичен опит за превземане на МС покачи напрежението за кратко

Юбилейните 200 дни от началото на протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор бяха отбелязани тази неделя с демонстрация в София. Малко след 16 ч. хората се събраха пред Министерския съвет и блокираха движението през площад "Независимост" към булевардите "Цар Освободител" и "Княз Дондуков".

По-късно сред протестиращите беше отправен призив да се влезе в сградата на Министерски съвет и част от събралите се направиха такъв опит, но бяха спрени от полицейския кордон. Стигна се до кратковременни стълконвения и покачване на напрежението, но не и по-сериозни сблъсъци.

На място бяха изпратени допълнителни полицейски сили и бяха сформирани няколко кордона.

Към 17 часа протестиращите станаха повече и тръгнаха по столичните централни улиците с възгласи "Оставка", "Елате с нас, протестът е за вас".

След като стигнаха пред Съдебната палата, протестиращите скандираха исканията си за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

После шествието пое по улица "Солунска", а от там и до Народното събрание. Хората на първа линия носеха огромен черен трансперант с надпис "Достойна присъда".

Връщайки се в т.нар. триъгълник на властта, минути след 18 часа, възникна за кратко ново напрежение. Хората се сбутаха в униформените, но бързо бяха отблъснати.

Протестиращите скандираха познатите лозунги "мафията вън", "мутри вън", чуваха и се силни освирквания.

После започнаха и изказванията от протестната трибуна.

Един от ораторите съобщи, че опитът за превземане е бил символичен, а полицията е отвърнала с голяма съпротива.

"Опитваме се днес да покажем, че линията на търпение на огромна част от българския народ - на над 70%, вече е премината. Както Борисов е духовно празен, така е и тази сграда", заяви Димитър Шивиков.

Бяха отправени критики и към всички, които в началото били "яхнали" протеста, а сега са го изоставили, за да се борят за политически кариери.

Отец Дионисий, който е в редиците на протестиращите месеци наред, призова гражданите да гласуват през април, а не да пасуват.

Палатката на "Системата ни убива" все още е на мястото си пред МС, вижда се и черно знаме с надпис "Силни сме обединени".

Организаторите от "Системата ни убива" заявиха в анонса за демонстрацията в социалните мрежи, че "200 е много специално число. От една страна премиерът обича да разказва за подвизите си с високопоставени чужденци, а скоростта на тези подвизи, както сам се хвали, е 200".

"От друга страна 200 е число, което се състои от двойка и две нули. Това е оценката, която народът постави".

mediapool.bg