Кламер БГ - Новини: "Демократична България" ще призове цялата демократичната общност към единно явяване на изборите

"Демократична България" ще призове цялата демократичната общност към единно явяване на изборите

България

|
Пон, 18 Фев 2019г. 13:21ч.
"Демократична България" ще призове цялата демократичната общност към единно явяване на изборите

"Демократична България" ще призоваве цялата демократична общност към единно явяване на изборите с единна листа, съобщи евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов в понеделник.

"След тези брутални и антидемократични промени в изборните правила ще призовем демократичната общност към единно явяване на изборите с единна листа, може би това ще ни направи по-силни", обяви Малинов пред бТВ. Извънпарламентарното обединение, в което влизат "Зелените", ДСБ и "Да, България", ще покани ДБГ, СДС и други десни формации. По думите на Малинов най-обидно за интелигентния избирател е премахването на възможността да се пренареждат листите чрез преференциален вот.

Приетите промени в Изборния кодекс обслужват ДПС, коментира Малинов.

"Цветан Цветанов каза, че правителството ще падне, ако не бъдат гласувани промените - това е фраза, произнесена от Сергей Станишев към депутатите - ако не изберем Пеевски, пада правителството. Това и означава, че ДПС крепи кабинета", поясни евродепутатът. Според него между обезсмислянето на преференцията и избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС може да се сложи знак за равенство.

Миналата седмица ГЕРБ, ДПС и НФСБ ударно прокараха промени в Изборния кодекс след серия среднощни заседания. БСП гласува против поправките в редица разпоредби, включително ограниченвията за обжалване на решения на избирателните комисии. Преди ден партията реши депутатите й да напуснат парламента заради новите изборни правила, които, по думите на Корнелия Нинова, "нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори".

Съуправляващата партия ВМРО също е против обезсмислянето на преференциите. Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки дори изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов да убеди ГЕРБ да прегласуват промяната.

В понеделник сутринта се случи точно това - Борисов свика ръководството на ГЕРБ и то реши да върне старите правила.

mediapool.bg