Кламер БГ - Новини: "Демократична България" настоява за независим одит на машините за гласуване

"Демократична България" настоява за независим одит на машините за гласуване

България

|
Ср, 03 Фев 2021г. 17:19ч.
"Демократична България" настоява за независим одит на машините за гласуване

"Демократична България" предложи на Централната избирателна комисия (ЦИК) конкретни правила за извършване на независим одит на машините, с които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори, както и до данните от флаш паметите им в изборната нощ.

Идеята им е работата на отговорните институции да бъде допълнена от външни експерти, включително и представители на партиите и коалициите, участващи в изборите. Формацията иска ЦИК да

предостави канал за комуникация между всички включени експерти, на които да бъде предоставена наличната документация. Обединенто предлага експертите да подпишат декларация за конфиденциалност, но да им бъде оставена възможност да разгласяват наблюденията си, след като са ги споделили с ЦИК и изпълнителя за преглед.

"Всеки експерт се насърчава да напише доклад по шаблон, определен от ЦИК. Всички индивидуални доклади се обобщават и публикуват", предлагат още от формацията.

"Демократична България" не за пръв път настоява за независим одит и за проверка след края на гласуването на машинночетимите данни от флашките на устройствата, а не само на хартиена разпечатка. Още от миналата година формацията настоя за това, а в първите дни на 2021 г. внесе в ЦИК и официално искане.

"Смятаме, че предоставянето на такъв инструмент ще повиши доверието в изборния процес", посочват от обединението.

Миналия месец бе публикувана методика, по която Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт по стандартизация (БИС) ще удостоверят съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация.

Според "Демократична България" обаче удостоверяването на съответствието на машините е само част от задачата по гарантиране на прозрачността и сигурността на процеса.

"Не по-малко важна е цялостната оценка на качеството и сигурността на машини, в т.ч. техния софтуер и хардуер, а за целта се минава и през проверка за непредвидени проблеми, които не са изрично включени в техническата спецификация", посочват от формацията.

От "Демократична България" предлага информацията от флаш паметите на машините да бъде публикувана в реално време, след обработка в районните избирателни комисии, и да включва оригиналните данни, включително данни за електронен подпис, криптографски хешове и др.

"Това ще позволи всеки, а не само изборната администрация, да се увери в автентичността на данните от машините и да ги отнесе към данните в съответните секционни протоколи", се казва в писмото до ЦИК.

mediapool.bg