Кламер БГ - Новини: "Демократична България" атакува сделката за "дупката" на Гергов във Варна

"Демократична България" атакува сделката за "дупката" на Гергов във Варна

България

|
Пон, 15 Окт 2018г. 15:12ч.
"Демократична България" атакува сделката за "дупката" на Гергов във Варна

Спиране на сделката за т. нар. "дупка" във Варна поиска формацията "Демократична България". Според съпредседателите ѝ Атанас Атанасов и Христо Иванов придобиването от община Варна на дружеството "Централен универсален магазин Варна" на бизнесмена Георги Гергов е незаконно. Те са сезирали окръжната прокуратура във Варна, както и областния управител за решението на общинския съвет от преди десетина дни.

С него общинарите позволиха на кмета Иван Портних да купи дружеството "Централен универсален магазин Варна" за 43.2 млн. лева, ако парите бъдат отпуснати от държавния бюджет. Целта е така общината да стане собственик на терен от 2.9 декара в центъра на града, и да го присъедини към пешеходната зона в съседство. На имота, известен като "дупката", преди време трябваше да се построи търговски център, но проектът беше спрян заради открити археологически находки и от години се ползва за паркинг.

Пет дни след решението на общинарите във Варна за сделка с Гергов, правителството отпусна и пари за финансирането ѝ.)

"Всички обстоятелства сочат, че се цели единствено огромна сума публични средства да бъдат предоставени на конкретно лице - Георги Гергов, а не да се реши реален проблем на градската среда и благоустройството на град Варна", коментираха от "Демократична България".

В сигнала им до прокуратурата като основание за разваляне на сделката се посочва нереалната оценка на придобиваното дружество. Тя е направена на базата на евентуален строеж на търговски център на мястото на съществуващата в момента "дупка". Нещо, което според формацията, е малко вероятно, тъй като до момента процедурата по разрешаване на строителството въобще не е задвижена. Освен това дружеството, което общината мисли да купи, от години генерира загуби. Към момента те са за около 19 млн. лева - пасив, който местната власт ще поеме след придобиването на дружеството.

Според "Демократична България" оценката на купуваната фирма несъответства на реалната цена, тъй като включва и придобиването на дъщерната компания "Порт палас". Акциите в нея са оценени по номиналната стойност, но когато тя е определяна в компанията са били апортирани апартаменти в едноименния хотел в "Слънчев ден". Към днешна дата според "Демократична България" собственост на това дружество е само малък имот във Варна и пазарната стойност на акциите на фирмата вероятно е по-ниска от номиналната.

От формацията виждат и неточности в общинското решение, които също са основание за отмяната му.

"Моделът "Борисов" има една основна цел - общите ни пари и европейските средства да бъдат управлявани еднолично от него, и той я осъществява. Случаят във Варна го доказва", коментира Атанас Атанасов.

Освен от "Демократична България" сделката беше поставена под съмнение и от БСП, в която членува Георги Гергов. Лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова дори свърза реакцията на формацията с подписка срещу Изпълнителното бюро на БСП заради смяната на главния редактор на партийния вестник "Дума".

mediapool.bg