Кламер БГ - Новини: Делото "Чората" отново се връща в съда

Делото "Чората" отново се връща в съда

България

|
Пон, 16 Дек 2019г. 18:52ч.
Делото "Чората" отново се връща в съда

Делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората се връща отново в съда. Въпреки окончателното решение от края на април, според което петимата подсъдими полицаи получиха по 7 години затвор, процесът отново ще бъде гледан от Върховния касационен съд (ВКС). Това са решили петимата съдии, които разгледаха искането за възобновяване на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Чората почина при полицейска акция "Респект" в Благоевград през 2005 г., разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. 14 години по-късно, след многократни разглеждания, ВКС реши, че служителите на МВР Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски трябва да лежат по 7 години. Изводът на съда беше, че Димитров се е задушил от ударите и притискането на тялото му по време на ареста.

И петимата бяха вкарани в затвора. Още през лятото Цацаров поиска делото да бъде възобновено, а междувременно – да бъде спряно изпълнението на присъдата. Второто му искане бе отхвърлено.

Аргументите за възобновяване на процеса обаче са приети. С това решение на практика няма пречка петимата да бъдат освободени от затвора, тъй като делото отново е висящо.

Не е ясно кой какво е направил

В решението си върховните съдии акцентират върху неизяснената докрай фактическа обстановка при задържането през 2005г., действията на отделните обвиняеми, както и как точно се е стигнало до задушаването на Димитров. Съдиите приемат, че съставът, произнесъл окончателното съдебно решение, го е базирал на "основа на предположения, като не ги е формирал с изискващата се безспорност, която да обуслови правилно приложение на материалния закон".

"Предположенията" бяха подчертани и в искането на Цацаров отпреди няколко месеца. В него бе посочено, че съдът е използвал "недопустими по НПК предположения", за да се мотивира.

Побой и притискане или къс врат, пълен стомах и кокаин

Основният спор по делото е дали Димитров се е задушил от удари на служителите, които са го арестували и притискали към земята. Той се задушава, докато лежи по корем на земята с ръце зад гърба.

В множеството експертни заключения бе подчертано, че има и допълнителни фактори, които биха спомогнали за фаталния изход - къс врат, пълен стомах и наднормено тегло, употребен кокаин, активни опити да се освободи. При окончателното решение обаче бе прието, че т.нар. допълнителни фактори не могат самостоятелно да доведат до задушаване, ако няма притискане. Според петимата съдии, постановили възобновяването, причините за смъртта не са били изяснени докрай.

"Въпрос със съществено значение за предмета на доказване по делото, който не е получил категоричен отговор, е дали върху тялото на пострадалия, след поставянето му по лице на терена (като резултат от действията по задържането му, както е приел съдът), се е изисквало осъществяването на допълнителни действия по притискане към терена, извън тези, свързани със задържането му, за да започне и се реализира процесът на асфикция. Все във връзка с горното неизяснен в необходимата пълнота е въпросът дали в случая приетите от експертите допълнителни фактори - наднорменото тегло и къса шия, пълният стомах, както и тежките плеврални сраствания и превъзбуденото състояние са достатъчни ведно с позата, за да обусловят процеса на възникналата и развила се асфикция, или е необходим – допълнителен и/или задължителен принос от действия по притискане на снагата, за да настъпи летален изход", пише в решението.

То е окончателно. Делото ще се разгледа отново от състав на ВКС, различен от този, постановил осъдителната присъда.

mediapool.bg