Кламер БГ - Новини: Дебатът за българската демокрация в Европарламента ще е на 5 октомври

Дебатът за българската демокрация в Европарламента ще е на 5 октомври

България

|
Четв, 17 Септ 2020г. 11:21ч.
Дебатът за българската демокрация в Европарламента ще е на 5 октомври

Дебатът за върховенството на закона в България в пленарната зала на Европейския парламент ще е на 5 октомври от 17 часа. Това съобщи евродепутатът от БСП Елена Йончева, която е един от инициаторите на пленарния дебат.

"В демократичната история на България, това е безпрецедентен дебат", написа Йончева в социалната мрежа "Туитър".

Неотдавна тя каза, че "такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение".

"Барселонагейт", както и записите, и снимките на премиера Борисов, изтекли в последните месеци в публичното пространство, са част от темите, по които Европейският парламент е пратил въпроси до главния прокурор Иван Гешев.

Въпросите са общо 29 и освен към главния прокурор, са насочени и към премиера, правосъдния министър и правителството като цяло. Те са озаглавени допълнителни въпроси след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент.

Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници. Очевидно отговорите им не са задоволили евродепутатите, но затова сега те пращат допълнителни въпроси.

Междувременно депутати от работната група за медиите в ЕП изпратиха писмо до вътрешния министър Христо Терзийски с призив да започне разследване за побоя срещу българския журналист Димитър Кенаров и други смущаващи случаи по време на протестите. За писмото съобщи румънката Рамона Стругариу ("Обнови Европа").

"Българските власти трябва незабавно да спрат насилието срещу журналисти и протестиращите", написа тя в Туитър и публикува писмото до Терзийски.

mediapool.bg