Кламер БГ - Новини: Данаил Кирилов се отказва и от депутатското си място

Данаил Кирилов се отказва и от депутатското си място

България

|
Вт, 08 Септ 2020г. 18:10ч.
Данаил Кирилов се отказва и от депутатското си място

Бившият правосъден министър Данаил Кирилов няма да се върне в парламента като депутат. Той е депозирал оставката си в деловодството на Народното събрание, става ясно от програмата на депутатите за тази седмица.

Кирилов официално се раздели с министерския пост миналата седмица, когато в парламента избраха на негово място Десислава Ахланова. До това се стигна, след като на 26 август той си подаде оставката след разговор с премиера Бойко Борисов. Мотивите за решението на Кирилов така и не бяха обявени.

Малко преди това той изглеждаше като ключова фигура за ГЕРБ. По-рано през август партията на Борисов обяви своя проект за нова конституция, а Кирилов призна, че той е един от нейните автори, но така и не стана ясно кои са му помагали.

Преди да се стане до оставката той се оплака колко е несправедливо да го наричат от година и половина "Барни Ръбъл", без той да реагира, докато неговото обръщение "Спондж Боб" към Христо Иванов е предизвикало критики. Тогава той обяви, че има списък с 250 човека, които го наричат така и ще публикува имената им. Това обаче така и не стана.

Година и половина като министър на правосъдието той защитаваше по всевъзможни начини запазването на безотчетната власт на главния прокурор. Логично продължение беше и "новата конституция" на ГЕРБ, която дава законодателна инициатива за прокурорския съвет. Правосъдният министър обеща да подаде оставка още миналата година, ако Европейската комисия не премахне мониторинга върху България. В крайна сметка ЕК не премахна изцяло мониторинга, но той не подаде оставка.

Преди да стане министър, Кирилов беше депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента. За пръв път той влезе в Народното събрание през 2013 година.

mediapool.bg