Кламер БГ - Новини: Да се надяваме, че ще бъдат наредени като хората. Нова технология за жълтите павета

Да се надяваме, че ще бъдат наредени като хората. Нова технология за жълтите павета

България

|
Четв, 03 Авг 2023г. 13:33ч.
Да се надяваме, че ще бъдат наредени като хората. Нова технология за жълтите павета

Жълтите павета в София се пренареждат по нова технология с надеждата, че този път нещата ще станат като хората. Сн. БГНЕС

Пренареждането на малка част от емблематичните за София жълти павета се прави по нова технология. За да не се разместват блоковете, през 10-ина метра се поставят метални профили, които да ги задържат на мястото им. Те не се виждат, тъй като се намират във фугите между паветата.

Промяната в технологията се наложи, тъй като при първото пренареждате на настилката по бул. "Цар Освободител" в района на Народното събрание, тя се размести само за седмица, появиха се огромни фуги и пропадания.

Жълтите павета се редят по нова технология с надеждата този път да не се разместят. Сн. БГНЕС

За по-сигурно служители на Столична община са всеки ден на мястото на ремонта, за да наблюдават дали строители и надзор си вършат работата, както трябва. Това каза преди няколко дни и кметът Йорданка Фандъкова. И тя, и заместникът ѝ Ангел Джоргов се надяват, че това ще е второто и последно пренареждане на жълтите павета в злополучната отсечка пред парламента.

"Апелираме към изпълнителя също да упражнява контрол. Няма да се бърза, въпреки че ще се опитаме всичко да е готово за първия учебен ден. Да се надяваме, че този път паветата ще бъдат наредени като хората", обясни Джоргов в четвъртък, когато отиде да провери работата на строителите от "Трейс груп холд" в присъствието и на медиите. Той добави, че този път извадените павета се сортират внимателно, а след това се поставят с малки фуги и с добавянето на металните профили, които да ги застопорят на местата им.

Ремонтът трябва да приключи към средата на септември, но няма да се компромис с качеството за сметка на времето. Сн. БГНЕС

Жълтите павета в центъра на София са част от проект за обновяването на тази част от града, който се изпълнява от "Трейс груп холд". Същата компания извърши и пренареждането на настилката на паркинга пред Народното събрание. Към момента там също могат да се видят разширени фуги и пропадания. Ремонт на ремонта там не се предвижда.

Извадените павета първо се сортират и след това се редят наново. Сн. БГНЕС

Пренареждането на жълтите павета започна миналата есен. Освен него "Трейс груп холд" извършва и ремонтите около храма "Св. Александър Невски", по улиците "Московска" и "Оборище", както и в района на Военния клуб.

Паралелно се ремонтират улиците "Иван Шишман" и "Шести септември". Изпълнител на тези ремонти е фирмата "Парсек груп".

Обновяването на центъра се финансира по оперативна програма "Региони в растеж". През март Европейската прокуратура извърши акция "Жълто паве" в София именно заради съмнения за злоупотреби по проекта.

mediapool.bg