Кламер БГ - Новини: ДПС обяви "спешни действия" срещу правителството

ДПС обяви "спешни действия" срещу правителството

България

|
Пет, 26 Окт 2018г. 16:47ч.
ДПС обяви "спешни действия" срещу правителството

Обединение на всички националноотговорни партии с цел запазване на демокрацията в страната, нова форма на управление – на националното съгласие, и курс към "тактически“ бойкот на управляващите.

Това са целите, които ДПС си поставя, стана ясно след изявление на лидера на партията Мустафа Карадайъ по време на централния съвет на формацията.

"Предсрочни избори в тази ситуация са неизбежни. Въпросът е какво ще се случи с държавата след това. Ние не споделяме принципа "стани да седна", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос на журналисти.

Попитан кои партии и институции призовава за обединение, той не посочи имена, но обяви, че всички национално отговорни партии трябва да се обявят за опазване на демокрацията. Карадайъ подчерта, че движението "не говори за алтернативни персони, а за алтернативна форма на управление", която минава през програма за ускорено развитие на страната.

Както всеки път досега, Карадайъ подчерта, че това "националистическо“ и "популистко“ управление е заплаха за демокрацията, стабилността и евроатлантическите ценности. След това прогнозира, че неизбежно се задават предсрочни избори. Той обаче не даде конкретен отговор ще опита ли ДПС да свали кабинета и иска ли да се настани в управлението.

"Това управление е вредно за страната и всички партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за предотвратяване на заплахите за държавността и демокрацията. Скоро всички български граждани ще поискат промяна. Промяната е неизбежна. Предсрочни избори в тази ситуация са неизбежни“, заяви Карадайъ.

И допълни, че "участието на националистите във властта нанася огромни щети на демокрацията и подкопава дори крехкото доверие на гражданите в институциите; генерира кризи и хаос и е заплаха за стабилността на страната."

"Днес на власт са ксенофобията, езикът на омразата и расизмът. Основна отговорност за това носи ГЕРБ. Лисата на управленска визия и реформи и нерешаването на проблемите на хората спомагат за социалните неравенства и липсата на справедливост. Непрекъснатите скандали в управляващото мнозинство поставят страната пред риск – демокрацията, стабилността са заплашени. Това изисква спешни действия от нас", каза Карадайъ.

От думите му така и не стана ясно какво се разбира под спешни действия. Нито кога ще започнат те.

"Те ще бъдат видими и за онези, които година и половина не искаха да ни чуят", каза лидерът на ДПС и обясни, че става въпрос за демократични политически инструменти.

Карадайъ отново обяви, че ГЕРБ носи отговорността за това "вредно за страната управление", за политическата криза и за хаоса, който заплашва стабилността в страната.

mediapool.bg