Кламер БГ - Новини: ДБГ е вероятна дясна подкрепа на Манолова в битката ѝ за кмет на София

ДБГ е вероятна дясна подкрепа на Манолова в битката ѝ за кмет на София

България

|
Ср, 21 Авг 2019г. 12:23ч.
ДБГ е вероятна дясна подкрепа на Манолова в битката ѝ за кмет на София

Макар още да не е обявила официално намеренията си, Мая Манолова води усилени разговори с партии и личности от спектъра център-дясно, които да подкрепят кандидатурата ѝ за кмет на София. Очаква се основната подкрепа за нея да дойде от БСП, чийто член и депутат беше Манолова преди премиерът Бойко Борисов да даде благословия за избирането ѝ за омбудсман. По всичко изглежда, че въпреки тежкия ѝ конфликт с Манолова, лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще се съгласи да заложат именно на тази кандидатура с надежда за знакова победа в София.

Самата Манолова обаче държи да бъде издигната като независим кандидат от по-шарен и разнороден инициативен комитет, чийто състав вероятно ще изненада мнозина, коментираха неофициално пред Mediapool хора, запознати с водените разговори.

Ръководството на БСП е съгласно с варианта за инициативен комитет, за да събере "повече гласове от периферията", а тя не иска да бъде приемана като "ляв" канидат в "дясна" София.

В търсене на по-широка подкрепа Манолова е водила неофициални преговори и с няколко формации извън левия спектър. Сред тях са ВМРО, бъдещата партия на шоумена Слави Трифонов и създаденото от бившия вицепремиер Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ), научи Mediapool.

Преговорите с първите две са се провалили. Разговорите с ДБГ продължават, но партията, която бе част от разпадналия се "Реформаторски блок", обсъжда и други варианти за явяване на местните избори и не е взела окончателното си решение, заявиха нейни представители пред Mediapool.

През последните години ДБГ и настоящият обмудсман намериха общи теми, защитавайки въвеждането на машинното и електронното гласуване, както и приемането на закон за фалита на физическите лица.

Аргументът за евентуална подкрепа на Манолова е, че "в момента само тя може разбие феодалния модел на управление на ГЕРБ в София", обясниха от партията пред Mediapool. Тезата е, че настоящият омбудсман се радва на достатъчно голяма лична подкрепа от хората, за да бъде равностоен противник на настоящия кмет и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която също още не е казала официално решението си да се кандидатира за трети мандат.

От ДБГ са се опитали да договорят с Манолова в замяна на подкрепата за нея, тя да застане зад листата им за общински съветници. Подобен развой обаче изглежда нереален, защото Манолова не смята да се ангажира с нито една партийна листа, твърдят запознати. Това обаче няма да откаже ДБГ да застане зад Манолова, тъй като разглежда подкрепата си за нея като част от по-дългосрочен политически план, коментираха пред Mediapool хора, запознати с преговорите.

Междувременно ДБГ се опитва да договори общо явяване на местните избори и с ВМРО, които се очаква да участват съвместно НФСБ, коалиционния им партньор от "Обединени патриоти". Този вариант обаче за момента бил на по-заден план. Причината е, че партията на Димитър Делчев се определя като опозиция на управлението на премиера Бойко Борисов и не желае да се обвързва с участващи във властта партии.

Мотивът "за" подобна коалиция би бил, че това все пак са местни, а не парламентарни избори.

От ДБГ продължават да определят обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение") като идейно най-близко до тях, но шансовете за подобна коалиция за местните избори не изглеждат големи, след като не стигнаха до разбирателство и за отминалите евроизбори.

ДБГ беше част от "Реформаторския блок" и управлението на страната по време на кабинета "Борисов 2". ДСБ и Христо Иванов (тогава министър от квотата на ГЕРБ) излязоха в опозиция, след като ГЕРБ бламира съдебната реформа на Иванов през 2015 година. Въпреки това ДСБ дълго време не напускаше РБ, който остана във властта. Без ДСБ и НПСД, Блока се яви на предсрочните парламентарни избори, но нито РБ, нито ДСБ, нито "Да, България" на Христо Иванов успяха да прескочат бариерата от 4%.

mediapool.bg